A-match imponerar som vanligt

En lättdriven elbåt som laddar sig själv via solceller, nästa generations smarta textilier och en digital lösning som övervakar hjärtopererade patienter på distans. Detta är några av de affärsidéer som presenterades under årets A-match som sändes digitalt den 15 september.

För fjärde året i rad riktades strålkastarljuset på nya innovationer under investerareventet A-match som sände live från Carlstad Conference Center i Karlstad. Nära hundra investerare från hela Sverige deltog på det digitala eventet, nyfikna på bolag som alla har potential att bli framtidens stora aktörer. 

Och innovationerna imponerade som vanligt. På scen levererade tio bolag sina genomarbetade pitcher, som de under två hektiska dagar slipat med hjälp av eventets coacher. Efter pitcherna kunde investerare genom en app boka möten med de bolag de fann intressanta.

Programledare Helena Wiktelius.

Många gröna innovationer

Precis som förra året hade många bolag grön profil. Bland annat Kapsu, som har som vision att göra dryckesindustrin i världen helt plastfri. Exonera, som utvecklar och producerar biobaserade, biologiskt nedbrytbara, helt återvinningsbara fiberbaserade skruvlock. Bowter, som har skapat en lättdriven elbåt som laddar sig själv via solceller. Gårdskapital, som möter nästa generation lantbrukares stora investeringsbehov kopplat till hållbarhet och ökad lokal livsmedelsproduktion och Ebbas Alger, som har tagit fram en unik stam av livsmedelsalgen Spirulina.

– Eventet har varit jättekul, både att vara här och pitcha vårt företag men även att träffa andra intressanta bolag. Vi har även fått jättemycket bra feedback av våra pitch-coacher, vilket varit ovärderligt, säger Karin Stenman, verksamhetsutvecklare på Ebbas Alger.

Men det var inte bara hållbarhet som var i fokus. Exagard säkerställer att medarbetare inom industrin har rätt säkerhetskompetens avseende utrymning och brand. Ineq Solutions är företaget som har lyckats förena etablerade psykosociala metoder med smart digital teknik. Och GOOZO är ett unikt digitalt verktyg som hjälper företag att automatiskt beräkna de ekonomiska effekterna av personalaktiviteter inom till exempel hälsa och friskvård.

– Jag var med 2019 så jag känner till konceptet. Just den här processen man går igenom med feedback från olika håll och även den stöttning man får innan och fram till minglet med investerare känns väldigt trygg, säger Viggo Wiström, produktansvarig på GOOZO.

Viggo Wiström på GOOZO

Välslipade pitcher

Efter mycket slipande av pitcher med hjälp av pitch-coacher, var det slutligen tio mycket proffsiga bolag som under sju välrepeterade minuter sålde in sin affärsidé och svarade på knivskarpa frågor av programledare Helena Wiktelius.

– Företagens presentationer har utvecklats enormt under vår pitchträning. Men även själva företaget kan utvecklas, då coacherna kan lyfta saker som bolagen inte tänkt på, vilket kan öppna upp ögonen för nya affärsområden, säger en av pitch-coacherna Åke Persson, från Persson & Jaunzems Kommunikation.

Efter det två timmar livesända eventet strömmade mötesbokningarna in via appen. Och bolagen lämnade eventet med ett leende på läpparna.

– En sak jag lärt mig under mina år med startup-bolag är att det finns massa olika typer av pengar, men riktigt bra pengar är värt tio gånger mer. Vi söker ju pengar men vi vill även ha tag på människor som har rätt kompetens och som kan vara med och hjälpa oss. Bowter är ju ett idealistiskt projekt, då vi vill ge folk möjlighet att komma ut på vattnet. Därför vill vi ha någon som delar den visionen, säger Jonas Ulveseth på Bowter.

Bakom eventet står Almi Värmland, Almi Invest, Karlstads universitet, Sting Bioeconomy och Nordea.
SENASTE NYHETER
Paper Province
Nästa generation dörrar

En dörr i papper! Hur hållbart låter det? Ecopals har utvecklat ett starkt och cirkulerbart material som kan ersätta traditionella skivmaterial i många olika produkter.

Nyhet
Startups och akademi i utvecklande samtal

Under tisdagen möttes forskare och startups inom området bioekonomi på Karlstad Innovation Park. Syftet var att föra samman forskning med startupbolag och skapa en plattform