DIRI och Allgreen är årets SKAPA-pristagare i Värmland

Nu är årets SKAPA-pristagare utsedda i Värmland. Till den nationella finalen skickas Sting Bioeconomy-bolaget DIRI Safety Solutions som möter behov av säkerhet inom industrin och Allgreen Hydrofarming som skapat en affärsmodell för hållbart odlande.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris och har delats ut årligen i över 30 år. Priset delas ut på länsnivå och nationell nivå. Syftet med priset är att uppmärksamma och ge ekonomiskt stöd åt idérika personer så att de kan fortsätta att utveckla sina innovationer.

Årets länsvinnare av SKAPA priset är Sting Bioeconomy-bolaget DIRI Safety Solutions

Juryns motivering: Bolaget DIRI Safety Solutions har valt att lösa ett komplext problem i industrin, ett problem vars lösning kan undvika allvarliga personskador och till och med rädda liv. Genom att skapa möjlighet för medarbetare och chefer att ha koll på gällande säkerhetsrutiner, kan många potentiella olycksrisker elimineras.

Melinda Persson, vd DIRI Safety Solutions.

Melinda har idogt jobbat med att ta fram en lösning under flera år och närmar sig nu en lansering av en första version av produkten. Arbetet har också inneburit ett nära samarbete med potentiella kunder, anställda, experter med flera, vars värdefulla insikter väl har tagits tillvara under utvecklingen.

Melindas erfarenhet av att jobba i riskfyllda miljöer inom saneringsbranschen skapar hög trovärdighet då hon verkligen vet vad hon pratar om och säkerställer också att det blir en väl fungerande produkt i slutänden.

– Vinsten känns helt galet fantastiskt! Den bekräftar att vi är nyskapande på vårt område och att vi har Värmlands med oss framåt, säger Melinda Persson, vd, DIRI Safety Solutions.

Årets länsvinnare av SKAPA talang för unga innovatörer är Allgreen Hydrofarming. Vd Olof Guldbrandsson är också utvecklingschef för Sting Bioeconomy-bolaget Tubesprout, som med sitt biobaserade såddrör förenklar skogsplantering.

Juryns motivering: Att hela vårt samhälle måste bli mer hållbart på alla plan är något de flesta är överens om. För att detta arbete ska lyckas måste arbetet påbörjas tidigt redan från skolålder. Eleverna behöver få en förståelse för hållbar framställning av bland annat livsmedel och hur de själva kan bidra till ett mer hållbart samhälle.

Genom att skapa en affärsmodell för hållbar hydroponisk odling i skolor har Olof påbörjat ett arbete mot ett mer hållbart samhälle. Eleverna får bokstavligt följa tillväxten, får nya kunskaper och inspireras av att tänka hållbart.

Olof Guldbrandsson, vd på Allgreen Hydrofarming jobbar även som utvecklingschef på Tubesprout.

Olofs drivkraft och kunskap kring hållbart odlande har visat sig framgångsrikt i fler andra projekt vilket också borgar för att AllGrow-konceptet kommer att bli uppskattat av inte bara av eleverna utan även av deras föräldrar och kommande generationer.

– ­Att vinna det regionala priset SKAPA talang är ett kvitto på att man gjort något rätt. Att ens arbete och slit varit till nytta och att idén har en verklig potential utanför sitt eget huvud, säger Olof Guldbrandsson, vd, Allgreen Hydrofarming.

Prisutdelning på Residenset

Den regionala prisutdelningen för de två länsvinnarna arrangeras den 22 september på Residenset i Karlstad och priset delas ut av landshövding Georg Andrén. De värmländska vinnarna går även vidare till den nationella tävlingen i Stockholm där prissumman är 200.000 kr.

Som samarbetspartner till SKAPA-tävlingen ansvarar Almi för den regionala uttagningen. Länsjuryn 2022 bestod utav representanter från Almi Värmland, Karlstad universitet, Compare, NyföretagarCentrum Södra Värmland, Innovationssluss Vivan/Region Värmland.  

SENASTE NYHETER
Paper Province
Nästa generation dörrar

En dörr i papper! Hur hållbart låter det? Ecopals har utvecklat ett starkt och cirkulerbart material som kan ersätta traditionella skivmaterial i många olika produkter.

Nyhet
Startups och akademi i utvecklande samtal

Under tisdagen möttes forskare och startups inom området bioekonomi på Karlstad Innovation Park. Syftet var att föra samman forskning med startupbolag och skapa en plattform