Drinor installerar pilotmaskin i Danmark

Termisk avvattning av biomassa kan vara tidskrävande och kostsamt, ett problem som företaget Drinor har lösningen på. Nu ska deras pilotmaskin testas i Danmark.
– Nu får vi möjlighet att se hur vår teknik funkar i en befintlig produktionslina, ett viktigt steg för att kunna sätta noll-serien på marknaden, säger Carl Romlin, Drinor

2016 grundades Drinor, samma år fick företaget stöd från Energimyndigheten för att kunna ta sin teknik från labbskala till industriell skala. Drinor erbjuder en lösning för torkning av träbaserad biomassa. Med sin mekaniska avvattningspress kan åtgången av energi för torkning reduceras med 50 procent. Företaget har utvecklats i rask takt och i dag finns redan en fullskalig pilotmaskin som just nu installeras hos en pelletstillverkare i Danmark.

– Det känns extra kul att det danska företaget som vi nu installerar vår maskin hos aktivt letat efter en effektivisering av sin torkningsprocess och tror på just den mekaniska lösningen som vi erbjuder. Det ger ett kvitto att det finns ett behov på marknaden, säger Alexander Thelander, Drinor

Lyckade resultat under testfasen

2018 stod Drinors pilotmaskin klar och redo att installeras. Den första installationen gjordes hos pelletstillverkaren Rindi i Älvdalen.

– Målet var att bekräfta processens resultat, så som kapacitet och energiåtgång, säger Carl Romlin.

Den första testfasen genomförts med gott resultat men gav också en fingervisning om vad som ytterligare behöver göras innan den första noll-serien kan sättas på marknaden.

– Vi insåg att vi behöver säkerställa ytterligare parametrar, så vi valde att förlänga testfasen. Den här gången ligger fokus på den operativa datan och långtidstester. Genom testerna hos Rindi vet vi att det funkar i stor skala, nu behöver vi titta på hur den bäst funkar i produktionslinan, berättar Carl.

Varför blev det Danmark?

– För oss har det alltid varit viktigt att välja våra samarbeten och i Danmark fanns både stort intresse och möjligheterna att genomföra detta på bästa sätt utifrån vad vi vill uppnå, säger Alexander.

Nu väntar en intensiv tid i Danmark där resultatet ska ta företaget till fullskalig marknadslansering.

Om Drinor:

Drinor erbjuder en lösning på ett av de dyraste processtegen vid förädling av biomassa, torkning. Mekanisk avvattning kan vid pelletstillverkning halvera torkningskostnaden.

Drinor grundades 2016 och har tillsammans med bland annat Energimyndigheten utvecklat konceptet CDP som planeras marknadsrealiseras under 2020.

Drinor samarbetar med Sting Bioeconomy sedan våren 2019.

Läs mer om Drinor på deras hemsida.

SENASTE NYHETER
Nyhet
A-match imponerar som vanligt

En lättdriven elbåt som laddar sig själv via solceller, nästa generations smarta textilier och en digital lösning som övervakar hjärtopererade patienter på distans. Detta är

Nyhet
Bowter – mer än bara en båt

Bowter är en avancerad hållbar uthyrningsplattform vars syfte är att ge fler möjlighet att ta sig ut på vattnet i ’egen’ båt. Den 15 september står de på

Nyhet
Nu är det återigen dags för A-match!

Efter förra årets succé är det dags för det populära investerareventet A-match igen. Den 15 september ställer sig tio innovativa bolag på scen på Carlstad