Det hetaste inom bioekonomi på Forest Innovation Summit i Kalifornien – i nästa steg möter Silicon Valley, Bio Eco Valley

I slutet av april 2025 samlas ledande aktörer inom skogsinnovation på Forest Innovation Summit i San Francisco Bay Area, arrangerad av Svenska Handelskammaren San Francisco & Silicon Valley (SACC-SF/SV). Målet är att främja transatlantiskt samarbete mellan Sverige och Kalifornien inom skogsbruk och bioekonomi.​

Bland de svenska representanterna finns Sting Bioeconomy, tillsammans med tre acceleratorföretag – Zigrid, Bright Day Graphene och Richter Life Science – som alla deltar i konferensens startup-pitchprogram. Under dagarna kommer företagen att presentera sina lösningar på några av skogsindustrins största utmaningar, med allt från ny teknik och AI till hållbara material och klimatsmarta produkter.

Konferensen, som äger rum den 29–30 april på UC Berkeleys Clark Kerr Campus, erbjuder ett omfattande program med expertföreläsningar, paneldiskussioner, startup-pitchar och nätverksmöjligheter. Teman inkluderar skogsförvaltning, brandskydd, biomassa, AI inom skogsbruk samt träbyggande och arkitektur. Målet är att skapa en plattform för kunskapsutbyte, innovation och relationer mellan offentliga och privata aktörer inom skogsindustrin.

Svenskt skogsbruk i framkant internationellt

För att få en inblick i bakgrunden till initiativet och årets mål hade vi en pratstund med Mats Andersson, Executive Director SACC-SF, arrangör och en av initiativtagarna till Forest Innovation Summit.

– Idén föddes 2020, när jag befann mig mitt i omfattande bränder här i Kalifornien. Röken låg tjock och problemen med skog och bränder blev smärtsamt tydliga. Samtidigt slog det mig hur lite svensk skog och vår kompetens inom skogsförvaltning uppmärksammas internationellt. Där och då föddes tanken på en konferens där vi kunde dela erfarenheter och kunskap och bygga nya relationer, fortsätter Mats.

Vilket fokus har årets Forest Innovation Summit?
– Det finns ett enormt intresse för byggande i trä just nu. Nya regulatoriska förändringar i Kalifornien öppnar upp för ökat träbyggande, och där har Sverige mycket kunskap att dela med sig av. Dessutom har vi en halvdag om AI inom skogsbruk, med spännande diskussioner. Varje år pitchar också runt 10–12 bolag sina innovationer under konferensens startup-program.

Vidare bidrar Svenska institutet till konferensens innehåll med ”Woodlife”, en ambulerande utställning utvecklad tillsammans med ArkDes. Woodlife visar hur trä kan användas på innovativa och hållbara sätt i arkitektur och stadsutveckling, och syftar till att inspirera till en grönare framtid.

Vilken roll spelar innovation i framtidens skogsbruk?
– Innovation är helt nödvändigt för att klara framtidens utmaningar. Till exempel tror jag att AI kan spela en stor roll i att förutse och förebygga bränder på ett effektivare sätt än idag.

Finns det något som skiljer det svenska perspektivet från det amerikanska inom skogsinnovation?
– Absolut. Skogen är en av Sveriges största exportprodukter. Fokus ligger på att maximera värdet och även optimera och skydda naturen. I Kalifornien handlar det mer om att minska riskerna och hantera skogen utifrån ett säkerhetsperspektiv.

Varför hålls Forest Innovation Summit just i San Francisco?
– Dels för att vi är baserade här, men också för att skogsfrågor ständigt är högaktuella i Kalifornien. Bränder, säkerhet och skogshantering diskuteras intensivt här.

Vad hoppas du att deltagarna tar med sig från årets summit?
– Jag hoppas att de får inspiration att tänka i nya banor och att de skapar nya intressanta kontakter.

Utbytet fortsätter i Sverige

Som en fortsättning på utbytet reser en delegation av nordamerikanska deltagare till Sverige i början av juni, för programmet ”Wood on Wheels”. Under en veckas tid kommer besökarna att uppleva Sveriges ledande skogsindustri på plats, med stopp i bland annat Värmland och hos Sting Bioeconomy, samt studiebesök hos innovativa skogsföretag och forskningsmiljöer.

Vad är syftet med ”Wood on Wheels 2025”?
– Sverige ligger långt framme med hur man brukar skogen. Att ta med deltagarna till Sverige och visa dem våra arbetssätt på plats är ovärderligt. Det är väldigt olika förutsättningar. Ägandestrukturen är väldigt olika – i Sverige är mycket skog privatägd, i USA är det oftare federalt ägd mark. Det är också bra för att skapa internationella kontakter och samarbeten.

Vilka reser med?
– Det är ett antal personer från näringslivet, alla med stort intresse för hållbar skogsförvaltning och innovation.

Besök i BioEco Valley

Varför besöker ni Värmland och BioEco Valley?
– Vi har fått Värmland beskrivet som skogens hjärta i Sverige. Det finns stor kunskap, stark innovation och en lång tradition av hållbart skogsbruk. Vi har ett mycket spännande program där.

Vad får deltagarna uppleva under resan?
– Många olika delar. Bland annat kommer vi att tillbringa två dagar med Södra. Det ska bli intressant att se hur de arbetar som ett konglomerat. Vi besöker Rottneros, ett klassiskt företag med starka traditioner, och i Karlstad hos Sting Bieoconomy får deltagarna träffa flera spännande startups inom bioekonomi. Dessutom får vi åka el-båt med Bowter, som deltog på vår allra första konferens. Det är väldigt kul. Vi kommer även att ha en middagsbjudning hos landshövdingen. Resan avslutas på den stora branschmässan Elmia Wood.

Vilken betydelse har Sting Bioeconomy som samarbetspartner till SACC-SF och Wood on Wheels?
– Sting Bioeconomys stöd i planeringen av våra två dagar i Värmland har varit ovärderligt. Deras kunskap om bioekonomi och nätverk har lyft programmet. Tack vare deras insats kan vi erbjuda deltagarna en bredare inblick i innovation inom skogsindustrin och skapa nya möjligheter till samarbete. Vi ser fram emot att ta del av all innovation och att knyta nya kontakter.

Sverige har en innovationskraft

Vad hoppas du era internationella gäster tar med sig från besöket?
– Jag hoppas att de får en stark bild av Sveriges innovationskraft och tar med sig nya idéer hem och sprider dem – samt att de knyter nya kontakter för framtida samarbeten.

Hur ser du på bryggan mellan SACC-SF och BioEco Valley framöver?
– Jag hoppas att samarbetet fortsätter att utvecklas och att det kommer innovativa företag till Forest Innovation Summit varje år. Det är en mycket bra möjlighet för företagen att visa upp sin verksamhet och exponera sig internationellt. Sen skulle det vara roligt om Wood on Wheels blir en återkommande resa till Sverige. Utbytet och mötet mellan människor är alltid det första steget till delning av kunskap, framtida samarbeten och affärer.

SENASTE NYHETER
Nyhet
Pulpatronics med på Forbes 30 Under 30-listan

Framgångarna fortsätter för Pulpatronics. Det innovativa teknikbolaget har nu fått en plats på den prestigefyllda Forbes 30 Under 30-listan för 2025, under kategorin Manufacturing and