Ebbas Alger i Brunskog är Skandinaviens första och enda spirulinafarm. Här produceras närodlad högkvalitativ spirulina som är framavlad för att tåla den svenska vintern. Nu går bolaget med i Sting Bioeconomys inkubatorprogram för att expandera och möta den växande efterfrågan.
Spirulina är den subtropiska superalgen – full av vitaminer, mineraler protein och antioxidanter – som är en populär ingrediens i smoothies och sallader. Med över hundra näringsämnen beskrivs spirulina ofta som den mest kompletta näringskällan i världen. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är spirulina framtidens livsmedel.
Den spirulina som säljs i Sverige är vanligtvis importerad från Kina och upplevs ofta smaka beskt. Men det har Ebbas Alger ändrat på. Sedan 2016 kan du tack vare startup-företaget äta svensk superfood odlad i rent dricksvatten i Värmland. Den närodlade spirulinan har dessutom en mild och god smak som påminner om den femte grundsmaken umami. Algerna serveras i både frysta kuber och i torkad form. Torkningsprocessen hålls under 42 grader för att inte tappa det höga näringsinnehållet.
Odlingsintresse och envishet
Grundaren Ebba Olsson från Helsingborg har alltid varit både mat-och odlingsintresserad och efter studierna till marinbiolog var hon, inte helt oväntat, främst intresserad av att odla i just vatten. Odlingsintresset i kombination med mycket envishet tror hon var en avgörande faktor till att Ebbas Alger snabbt gick från idé till fullskalig produktion. Sedan start säljer de slut på lagret varje år, trots att de årligen fördubblat sin produktion.
– Ebbas Alger är en fantastisk resa att få vara med om, men den har varit otroligt utmanande. Som pionjär i en bransch finns inga färdiga mallar. Det har varit mycket uppfinningar och problemlösning. Man måste ha någon slags skruv lös för att våga starta någonting som småföretagare och driva det envist under så lång tid. Jag har alltid fått höra att jag är envis, och idag är det en av mina största styrkor.
En förutsättning att lyckas har också varit att ha ett starkt team. Karin Stenman med mångårig erfarenhet inom projektsamordning är den som driver verksamhetsutvecklingen i företaget.
Tropisk alg stortrivs i Värmland
Den första litern spirulina köpte hon 2015 och då den encelliga algen celldelar sig var tredje dag har hon aldrig behövt köpa mer.
Trots att spirulina vanligtvis trivs i subtropiskt klimat har Ebba efter många års experimenterande hittat de bästa förutsättningarna för att deras alger ska överleva den svenska vintern.
– Jag sätter dom i dvala på vintern. Men en vinter dog nästan en hel bassäng av alger, vilket skulle kunna leda till att jag tvingas börja om från ruta ett. Men efter mycket slit med olika metoder så överlevde de starkaste, de som tål den svenska kylan.
Stort miljöintresse
Även miljö är sedan lång tid tillbaka ett stort intresse för Ebba. Förutom att driva Ebbas Alger jobbar hon heltid på försvarsmakten som miljösamordnare. Men om bolaget går som hon hoppas kommer hon att kunna fokusera helhjärtat på sin algfarm.
– Miljötänket driver mig. Varför ska man importera från andra sidan jorden när vi kan producera det här? Vårt nuvarande mål är att svenskar ska kunna köpa närodlad spirulina. Men drömscenariot är att Ebbas Alger om fem år tillsammans med ett par investerare säljer högkvalitativ spirulina både nationellt och internationellt.
Vad hoppas du få ut av Sting Bioeconomy?
– Sting Bioeconomy är ett fantastiskt bra stöd i det läget vi är i nu. Under det senaste året har det börjat hända saker. Investerare har börjat dyka upp för de ser att vi hållit på några år och att det går stadigt uppåt. Vi är i ett fantastiskt läge där vi kan vår produktion och vi är redo för nästa steg. Men vi behöver hjälp för att reda ut hur vi ska gå vidare. Vill ha bollplank, stöd och affärsrådgivning.
Är du investerare och tycker att närodlad superfood är framtiden? Då är du varmt välkommen till investerareventet A-match där Ebbas Alger är ett av tio bolag som ska pitcha sin idé. Läs mer på amach.org
Vill du veta ännu mer om bolaget och människorna bakom? Lyssna på senaste avsnittet av podcasten Bioeco!