Det nyaste tillskottet i Sting Bioeconomys team är Simon Sendowski! När Simon tar sig an rollen som ekonomi-ansvarig på Sting Bioeconomy är det med värdefull erfarenhet inom både företagande och organisation. Han har en bakgrund inom ekonomi, marknadsföring och organisation och social psykologi från Göteborg, USA och London, och med rötter i Arvika. Att gå in i den nya rollen kommer som ett naturligt steg i en fas av livet som för Simon präglas av familj och gemenskap.
4-årigt stipendium i USA
Trots att Simon själv är född och uppvuxen i Göteborg har Värmland varit en del av livet sedan barndomen. Med mormor och morfar från Årjäng och mamma född i Arvika minns han tydligt somrarna som brukade spenderas hos morföräldrarna i Edane. Annars spenderades tiden i Göteborg, där Simon gick Ekonomiprogrammet på gymnasiet medan han spenderade majoriteten av sin tid på fotbollsplanen. ”Jag spelade då i ÖIS, vars A-lag låg i allsvenskan. Själv har jag spelat i både pojk- och juniorallsvenskan, ÖIS B-laget och var även uppe och tränade med A-laget.” berättar Simon. Hängivenhet och talang för fotbollen resulterade i ett 4-årigt stipendium till USA, där han läste en kandidat i Management Finance med en Economics minor. Parallellt med intensivt fotbollsspelande gick han ut Plymouth State University med en härlig Summa Cum Laude (with highest honors), som senare blev biljetten in till en master på London School of Economics and Political Science (LSE) i London.
”Min storasyster pluggade på Handels i Stockholm,.” berättar Simon. Eftersom hon sedan flyttade till London för att jobba på Goldman Sachs, kändes en flytt dit väldigt mysig för honom, och det märks att han än idag är glad att ha fått delat den tiden ihop. I London kompletterades de ”hårda värdena” från USA med ”mjukare värden” – en master i Organisation och Socialpsykologi.
Båda Simons föräldrar är egenföretagare. Hans mamma är i grunden lärarinna men drev strump- och väskbutiker i Sverige och Danmark. Simons pappa var inköpsdirektör på Lindex och Gulins i många år , men ville till slut driva sitt eget bolag som producerade kläder. ”Det var allt från Paramount Pictures till Disney, och Bally’s Golf-kollektion” berättar Simon. Efter mastern i London slutade vad som var tänkt som ett sommarjobb i familjeföretaget, i stället med en 10 år lång anställning. ”Det var väldigt lärorika år för mig och jag tar med mig erfarenheter och kunskaper jag inte skulle kunna få ta del av så tidigt i min karriär” förklarar Simon.
Efter 10 år i bolaget var det dags för nya utmaningar. Simon fortsatte då sin karriär på Libro gruppen (senare LFW – en del av Vätterleden Invest AB). Bolaget specialiserade sig på design, produktion och försäljning av konsumentprodukter. Systerbolag var bland annat Salming, Epic resväskor och Markslöjd. Ganska snabbt blev han vice VD med ansvar för hela produktionen, inköp, och även för marknad och satt även med i bolagets styrelse. Därför var det ett extra tufft beslut att lämna jobbet när det 8 år senare var dags för nästa steg.
Det sa klick direkt
Simon träffade sin fru på en konferens i Göteborg. Det sa klick direkt, och varenda helg pendlades det sedan till Karlstad, där hon var fastanställd som Övertandläkare inom Tandreglering i Region Värmland. Efter några år bestämdes det att det var dags flytta ihop, och eftersom just Karlstad kändes som ett bättre och tryggare alternativ för att bilda familj, gick flyttlasset till Värmland. Simon säger att trots att det var svårt att lämna ett jobb han trivdes så bra på, är det inte något som han ångrat en sekund idag. Han fortsätter ”Vi blev bjudna på en middag ute hos bekanta på Lövnäs en sommarkväll, och när vi åkte dit så fick jag en känsla av att detta är ju precis så som jag hade det när jag var liten. Familjen hittade en villa ute på Lövnäs – ett hus som var precis ett sånt som vi båda ville ha!”. Att familj är en prioritering märks tydligt genom hela mitt samtal med Simon, från sättet han varmt talar om sin syster i London, sina föräldrar i Kivik på Österlen och sin familj hemma i Lövnäs, till hur familjeföretag och samarbete varit ett återkommande tema inom Simons karriär.
Efter flytten till Värmland började Simon jobba i Örebro för en tidigare kund, NeH Svenska AB med kunder som SvFF, Tre Kronor, Svenska Spel, BAUHAUS, RF, ICA mm. Efter en längre period med pendling dit lyckades Dynasafe i Karlskoga värva Simon till teamet. ”De jobbar inom den tunga industrin i ett segment som växer och blir allt viktigare i dagsläget” förklarar Simon när han berättar vad Dynasafe håller på med. I 2021 gick Simon i stället in i rollen som ekonomiansvarig på Karlstad Innovation Park, där han har varit kvar sedan dess.
Värmlands första privata tandregleringsklinik
I augusti 2019 föddes familjens son, vilket blev startskottet för en hel del förändring inom familjen. Efter en föräldraledighet och 20 års erfarenhet inom tandvården öppnade Simons fru, som är specialist inom Tandreglering / Ortodonti, upp Värmlands första och hittills enda privata tandregleringsklinik, och Simon stöttar självklart upp med att ansvara över inköp och ekonomi, ännu en gång i familjeföretagandets anda. Uppstarten har gått bättre än förväntat, och kliniken växer i en takt familjen känner sig bekväma med. ”Vi har försökt göra det så mysigt och omhändertagande som möjligt. Min fru är väldigt omhändertagande och lugn i sig själv så det passar väldigt bra.” säger Simon varmt.
Hållbarhet är viktigt
Hållbarhet är viktigt för Simon, som tagit många steg i sitt privatliv mot en mer cirkulär livsstil. Han berättar; ”Jag försöker leva så hållbart som möjligt, kör elbil och har solceller på taket sedan något år tillbaka. Vi försöker tänka begagnat där det går och göra så små fotavtryck som möjligt.” Närhet till naturen och friheten för barnen att kunna leva sina egna liv ganska fritt var det som lockade mest med livet på Lövnäs, eller ”idyllen” som Simon kallar det. Hängmattor längs med vägen, härliga bad på sommaren och spolade skridskobanor på fotbollsplan på vintern. Han förklarar; ”Jag älskar att kunna ta promenader i skogen och älskar den tall och gran doften som bara finns när det är riktigt varmt ute på sommaren. Det påminner mig om Edane och mormor och morfar. Den får en att slappna av, man känner sig helt i sin egen lilla bubbla då.”
Med naturen runt hörnet och jobbet närmre och närmre familjen känner Simon sig nöjd, trots att han lämnat jobb och möjligheter bakom sig som han trivts i och som tidigare lockat. ”Jag avundas inte mina kompisar som bor kvar i London eller Stockholm eller Göteborg nu. Livskvalitén är otrolig här.” säger han med säker ton. Idag är Simons son fyra och ett halvt år, och på frågan om vad Simon helst gör på fritiden är kvalitetstid med familjen högst upp på listan. Simon säger glatt att ”Min son har börjat få intressen också, och då kan en vara delaktig på ett helt annat sätt i hans liv.” Fotbollen tar mindre plats i vardagen nu, han spelade några år i ÖIS och GAIS ”Oldboys” samt i ett korpen lag i Göteborg med hans gamla kompisar från Näset men nu är golf i stället Simons bästa knep för att slappna av. Han förklarar, ”Jag älskar lagsporter och man har så otroligt roligt ihop, men nu är jag livrädd att dra av en hälsena eller korsband, så nu blir det mindre av det.”
När jobbet på Sting Bioeconomy blev ledigt var Simon direkt intresserad av att ta över, och det blir en otrolig tillgång för oss att ha honom med på tåget. Genom åren har han byggt upp ett brett kontaktnät, och i tillägg har han stor erfarenhet som gör det möjligt att kunna relatera till många av de entreprenörer och bolag Sting Bioeconomy jobbar med. Simon förklarar; ”Det tror jag inte alla ekonomer har, men det är kul att snabbt kunna sätta mig in i verksamheten och förstå sig på de utmaningar och möjligheter vi har.” Simon avslutar med att reflektera över varför just den här rollen känns så rätt. Han säger; ”Jag älskar att utmana mig själv hela tiden. I naturen så gillar jag att ”play it safe”, men samtidigt älskar jag att lära mig nya saker. Det tror jag verkligen att jag kommer göra här.” Trots att detta kan vara ett något motsägelsefullt karaktärsdrag, är det ett som går ihop väl med det tänk som ofta krävs i hållbarhetssammanhang. Att vara försiktig nog att värna om det som fungerar bra, men ha mod nog att testa något nytt och hålla innovation levande för att hitta nya, hållbara lösningar!
Välkommen Simon!