CellOfibers biobaserade frigolit – en gamechanger för industrin

CellOfibers grundades med målet att minska samhällets beroende av fossilbaserade material. Efter år av forskning har företaget utvecklat Cellofiber Granules (CFG) – ett innovativt cellulosabaserat granulat som kan ersätta dagens fossila råvara, EPS (expanderad polystyren), en råvara som används för formgjutning av Frigolit. Formgjutna produkter med CFG matchar EPS i prestanda men har en stor avgörande fördel: det är  cellulosabaserat och kan återvinnas i den vanliga kartongreturen.

Nu är det redo att bli en hållbar ersättare till frigolit inom en rad olika användningsområden såsom vid formgjutning, byggområdet, förpackningsindustrin m.fl.

CellOfibers biobaserade granulat

Bio-baserat granulat

Det biobaserade granulatet är designat för att fungera som en ”drop-in” lösning i dagens industriella produktionsenheter för EPS, vilket innebär att det kan formgjutas med samma maskiner och tekniker som används vid traditionell produktion.

– Våra kunder i detta första steg är företag som formgjuter i EPS. Med vår lösning kan de ställa om till ett hållbart alternativ utan större investeringar i nya maskiner eller processer, säger Jonas Norell, Affärsutveckling & Marknad, CellOfibers.

Företaget ser stora möjligheter inom förpackningssektorn, där allt fler företag söker plastfria alternativ för att möta nya miljökrav och den växande efterfrågan på hållbara lösningar. Att marknadens intresse är tydligt råder det ingen tvekan om. Intresset för vårt biobaserade granulat är stort. Vi för aktiva samtal med ledande industriella bolag med representation runt om i världen.

Förbereder en uppskalning av verksamheten

Granulatet tillverkas initialt i Lindesberg där företaget har sin bas, därefter kommer tillverkningen att utökas till fler strategiskt valda platser i Europa. I Lindesberg har bolaget sin första kund i det etablerade förpackningsbolaget Lindepac. Tre kunder i andra led, idag kunder till Lindepac; Durgo AB, Tormek AB och Franke Intl, är involverade i praktiska tester, inklusive fälttester i olika klimatzoner för att säkerställa materialets prestanda i varierande miljöer.

– Vår ambition är att driva utvecklingen av hållbara förpackningar framåt, och med CellOfibers fantastika material ser vi stora möjligheter att minska plastanvändningen i industrin, säger Jonas Norell.

Nu förbereder CellOFibers för en uppskalning av verksamheten.

– Vi tar nu in kapital för att kunna skala upp och ta nästa steg. Med rätt resurser kan vi öka produktionen, nå ut bredare och möta den snabbt växande efterfrågan, säger Jonas Norell vidare.

Global trend att minska användningen av EPS

CellOfibers produkt kommer i rätt tid – världen rör sig snabbt bort från EPS på grund av dess miljöpåverkan och svårigheter med återvinning. Redan nu har många länder infört lagar som förbjuder eller begränsar användningen av EPS. Samtidigt skärper EU reglerna ytterligare med den nya förordningen om ”förpackningar och förpackningsavfall (PPWR)”, som trädde i kraft under slutet av 2024. Denna förordning kräver att all förpackning ska vara återvinningsbar och innehåller specifika bestämmelser för att minska användningen av EPS. 

– Plastföroreningar är ett av vår tids största miljöproblem, och EPS är särskilt problematiskt eftersom det är svårt att återvinna. Nu när fler länder begränsar EPS ökar efterfrågan på hållbara alternativ. Vi är glada att kunna vara en del av den omställningen och erbjuda en lösning, fortsätter Jonas Norell.

Ytterligare användningsområden väntar

Framöver siktar CellOfibers även på att expandera sin produktion och bredda sitt användningsområde. Redan nu pågår ett arbete för att se hur materialet kan integreras i byggindustrin och andra sektorer där skumplast traditionellt har dominerat.

SENASTE NYHETER
Karlstads Universitet
Cirkulär bioekonomi är ett innovationsekosystem 

Vid konferensen BioEco Valley Summit, som arrangerades av Karlstad universitet, Pro2BE, i samverkan med PaperProvince, Region Värmland och Sting BioEconomy, träffades forskare och näringsliv för