Företaget bakom chipfria, metallfria, RFID-taggar ansluter till Sting Bioeconomy

PulpaTronics har utvecklat chipfria, metallfria, RFID-taggar i papper. Företagets unika och banbrytande teknik minskar avsevärt miljöavtrycket från produktionen av RFID-taggar.

Vi träffar grundarna Chloe So och Barna Soma Biro. De delar med sig av sina tankar och erfarenheter, och är glada över att starta samarbetet med Sting Bioeconomy.

PulpaTronics cirkulära RFID-tagg.

Chloe och Soma träffades när de båda påbörjade en 2-årig Master i Innovation Design Engineering som hölls på Imperial College London och Royal College of Art. Nu, några år senare, är de grundarna av den spännande startupen PulpaTronics.

– Vi träffades första dagen på mastern och blev tilldelade samma grupp att jobba i för ett superkort projekt. Jag tror att våra arbetsstilar klickade direkt eftersom de var så komplementära. När vi blev ombedda att bilda grupper för ett 3 månader långt arbete under vårt sista år hittade vi varandra igen i ett gemensamt intresse för att minska människans påverkan på miljön, säger Soma.

Soma svarar på Q&A frågor från publiken under Greenhouse Demo Day-presentation på The Royal Institution.

Passion för miljö och människor

För att komma på sätt att minska mänsklig påverkan på miljön började Soma, Chloe och två andra undersöka den senaste tekniken och brainstorma sätt att tillämpa tekniken i praktiken. Efter att ha begränsat forskningen till att titta på biologiskt nedbrytbar elektronik kom den konkreta lösningen med återvinningsbara RFID-taggar till. För både Soma och Chloe startade projektet i passion för miljö och människor. Beslutet att omvandla projektet till en startup var inte givet, men kom naturligt i takt med att intresset växte för deras produkt.

Med en bakgrund inom biologi och en drivkraft kring att designa och bygga saker har Soma länge varit intresserad av att komma på lösningar som värnar miljön. Han förklarar: – Jag blev alltid lite besviken när jag tittade på diskussionsavsnittet i forskningsrapporter och såg alla potentiella tillämpningar som faktiskt aldrig fick komma till liv. Jag tror att det var en del av min motivation att studera den här mastern och vidareutveckla det här projektet.

Chloe har en bakgrund inom teknik och produktutveckling. När hon arbetade för en accelerator för riskkapital-startups inspirerades hon ständigt av grundare som tog det stora steget mot att driva innovation framåt. – Men jag insåg att ju fler produkter vi tar ut i världen, desto sämre är det för miljön, så jag har alltid varit väldigt fascinerad av användningen av cirkulära alternativ eller nya material, förklarar hon. Efter att ha arbetat fram en lyckad balans är de en fantastisk duo – Chloe gör mer i den kundinriktade sidan av saker och ting och Soma är i motsatt ände med teknik, produkt och IP.

Chloe visar upp PulpaTronics på 2023 års IET Excellence and Innovation Awards. (PulpaTronics vinner 3 priser under ceremonin).

Lägger till genom att ta bort

Så vad har PulpaTronics att komma med? De kommer med en lösning på ett problem som jag tror att de flesta av oss var omedvetna om fanns, och tyvärr för närvarande bidrar till. I takt med att vi tar steg mot en digitaliserad värld, innehåller nästan alla etiketter på kläderna vi köper en så kallad RFID-tagg. Detta gör det lättare att spåra inventarier och erbjuder enklare stöldkontroll, men metallerna och mikrochipsen som används för att tillverka den här taggen är både besvärliga att extrahera och en fara för miljön när de kastas i papperskorgen tillsammans med papperet som omsluter dem. Det är här PulpaTronics kommer in i bilden. De lägger till genom att ta bort.

Teamet mottar ett hederspris vid 2023 års Isola Design Awards i Milano.

Genom hela intervjun är subtraktion ett återkommande tema. Soma förklarar hur det delvis kan tillskrivas en artikel som han läste i Nature när de startade projektet: – Artikeln förklarade den mänskliga dragningen till att vilja lösa problem genom att lägga till snarare än att ta bort. Chloe förklarar; – Allt vi gör försöker vi designa med naturen i åtanke. Hela grundsynen bakom det vi försöker bygga är att försöka tillföra värde genom att ta bort snarare än att lägga till. Och för att satsningen ska få så stor effekt som möjligt är det också viktigt att kunna sälja till rätt pris, så att företag och människor kan ta till sig produkten.

– På RFID-marknaden finns det redan miljötaggar, men ingen implementerar dem i nuläget, och det är på grund av det höga priset, fortsätter Chloe. De redan befintliga produkterna är för dyra för att kunna implementeras effektivt i stor skala och i bästa fall löser de endast problem med att få tag på material. I och med att PulpaTronics-taggen är utformad för att anpassa sig till mänskliga vanor och redan befintliga system, har produkten istället ett slutet kretslopp och fungerar i en cirkulär ekonomi.

Förvandlar papper till ett ledande material

Mervärdet i PulpaTronics produkt är själva papperssubstratet, som utvecklades under masterprogrammet, samt lasertekniken som används för att förvandla papperet till ett ledande material. – Det betyder att vi inte behöver bryta, utvinna och frakta metaller från andra sidan jordklotet . Det är kemiskt tungt och det är dyrt och förorenande, säger Soma. Att endast behöva använda papperet som utgångsmaterial och energi för att driva lasermaskinen gör processen billigare, mer lokal och mer hållbar. Han minns några av teamets genombrottsögonblicken: – Att sitta och titta och vänta på att det skulle fungera – och sedan fungerade det, magiskt! Det är extremt givande och väldigt minnesvärt. Efter att ha provat och testat projektet i väl ansedda labb och fått bra feedback i olika tävlingar och från omgivande forskare, bestämde de sig för att göra projektet till en satsning på större skala. Över 18 miljarder RFID-taggar tillverkas för engångsbruk varje år. PulpaTronics kan vara med och förändra en hel bransch, och timingen är perfekt för lanseringen av deras eco-tags.

Teamet presenterar PulpaTronics under Greenhouse Demo Day.

Nu är det dags för PulpaTronics att gå samman med Sting Bioeconomy. Det första steget tillsammans blir att undersöka ytterligare möjligheter för materialet som används som papperssubstrat. Sting Bioeconomys expertis inom papper och andra hårda växtbaserade material blir en viktig fördel. Soma förklarar; – Alla typer av hårda växtbaserade material kan vara lämpliga för vår laserteknik. Vi är väldigt nyfikna på att utforska lite fler andra lämpliga växtbaserade material, och hoppas kunna utveckla det vidare med Sting Bioeconomy.

Nästa steg är också att skala upp och hitta en kombination av leverantörer och tillverkare som passar satsningen. – Vi vill gärna hitta fler både kommersiella och externa partnerskap framöver. Och vi är alltid angelägna om att samarbeta kring bidrag och projekt, säger Chloe. – Och talang! Vi är alltid angelägna om att komma i kontakt med människor som brinner för detta, och som potentiellt skulle vilja bli en del av vårt team! tillägger Soma.

– Vi är glada över att börja arbeta med PulpaTronics; stärka vår koppling till den brittiska marknaden och välkomna dem till vårt team av fantastiska företag. PulpaTronics kommer att kunna förse företag med mer hållbara och prisvärda lagerlösningar som minskar miljöpåverkan. Deras energi och innovation hjälper oss att ta viktiga steg mot en mer cirkulär ekonomi, säger Victor Isaksen, VD Sting Bioeconomy.

SENASTE NYHETER
Nyhet
En lyckad 10:e upplaga av A-match

Igår firade vi den 10:e upplagan av investerarforumet A-match. Vilken dag vi hade. Eventet ägde rum på trivsamma Värmlands Museum, där vi inledde med lunch

Nyhet
Fibu vinner Packnorth Award 2024

Fibu AB har utsetts till vinnare av Packnorth Award i kategorin Smart and Intelligent Packaging Packnorth Award är den största förpackningstävlingen i Norden och i