Grönt grafen skapar nya möjligheter

I sökandet efter nya material från förnyelsebara källor har Bright Day Graphene hittat lösningen som de flesta utvecklingsavdelningar väntat på, ett högkvalitativt grafen – som framställs från skogen.

2010 vann forskarna Andre Geim och Konstantin Novoselev Nobelpriset i fysik för sin upptäckt av supermaterialet grafen*, sedan dess har intresset för materialet och dess egenskaper varit stort. Med användningsområden som materialförstärkare i till exempel löparskor till en viktig komponent i framtidens superbatterier är efterfrågan stor. Men det har funnits, och finns, utmaningar.

– Det finns fortfarande en del svårigheter för att ta fram det högkvalitativa grafen som många vill använda i hightech applikationer, berättar Malin Alpsten, vd på Bright Day Graphene.

Sökte en grönare helhetslösning

2017 grundades Bright Day Graphene, ett företag som grundar sig i Anna Carlssons forskning för att hitta ett sätt att framställa högkvalitativt grafen från en restström inom pappers- och massaproduktionen.

– Man kan säga att Annas drivkraft föddes ur frustrationen att hitta miljövänliga och bra material med hög prestanda, i hela ledet. I dag framställs grafens oftast från grafit, det gör man genom att exfoliera grafit till nanostora flagor. Problemet är bara att när flagorna blir för små så försvinner en del av materialets unika egenskaper. Dessutom är grafit en ändlig resurs. Genom Annas forskning har vi hittat ett grönare alternativ som vi nu håller på att utveckla.

Med Bright Day Graphenes unika process skapas möjligheter att producera stora volymer grafen från biomassa, en förnybar resurs. I processen lyckas man även få loss större flagor, något som förbättrar egenskaperna avsevärt.

– Bio-grafenet närmar sig den fantastiska konduktiviteten hos labb-producerat grafen, men i en bulkprodukt. Vi vill kunna erbjuda världen en högkvalitativ grön grafen för att möjliggöra ett genombrott för grafenapplikationsutvecklingen.

Under hösten 2019 drar företaget igång en mindre pilotproduktion och målet är att kunna leverera prover i början på 2020.

Vad är grafen*?

2010 vann forskarna Andre Geim och Konstantin Novoselev Nobelpriset i fysik för upptäckten av grafen. Materialet är endast ett lager kolatomer tjockt men 200 gånger starkare än stål. Den stora ytan i förhållande till volymen gör det mycket intressant för energilagring och elektronikapplikationer. Materialet har dessutom en enastående förmåga att leda värme och el, genom att göra detta helt utan motstånd. Materialet är även böjbart och kan tänjas ut, något som gjort att mobiltelefonbranschen uttryckt ett stort intresse för materialet.

Bright Day Graphene samarbetar med Sting Bioeconomy sedan våren 2019.

Läs mer om Bright Day Graphene här.

SENASTE NYHETER
Karlstads Universitet
Cirkulär bioekonomi är ett innovationsekosystem 

Vid konferensen BioEco Valley Summit, som arrangerades av Karlstad universitet, Pro2BE, i samverkan med PaperProvince, Region Värmland och Sting BioEconomy, träffades forskare och näringsliv för