Vi vill väcka nyfikenhet och nya idéer

Vore det inte bra om vi kunde printa våra egna möbler, printa hus medan vi sover eller till och med rädda någons liv med ett 3D-printat organ? Vore det inte ännu bättre om vi dessutom kan göra det i material som lämnar mindre avtryck på vår jord?

I dag släpper Sting Bioeconomy första avsnittet av podcasten Bioeco.

En podcast där vi vänder och vrider på både uppfinningar, tekniker och tjänster som på ett eller annat sätt kan vara med och bidra till lösningar baserade på förnybara resurser.

– Att tillgängliggöra begreppet bioekonomi är viktigt för oss och med den här podcasten vill vi väcka nyfikenhet samtidigt som vi startar nya tankar och väcker nya idéer, säger Victor Isaksen, vd för Sting Bioeconomy.

För att ta reda på mer om uppfinningarna som spås vara viktiga för framtiden träffar Bioecos programledare Oskar Nyström olika experter, som delar med sig av erfarenheter och tillsammans siar in i framtiden.

I första avsnittet tittar vi närmare på 3D-printing, eller additiv tillverkning som det egentligen heter.

Vi åker till The Wood Region in Sysslebäck och träffar Pelle Stafshede på Melker Kayaks som 3D-printar kajaker av träfibrer. Vi pratar utmaningar, möjligheter och framtid. Visste du till exempel att det går att 3D-printa en kajak, specialdesignad för dina behov, i ett material som är nedbrytbart?

– Det har genom historien uppfunnits en mängd smarta saker, en del av dem har förändrat våra liv. Hjulet, glödlampan, internet, för att nämna några. Jag tror att 3D-printing kommer vara ännu en sådan uppfinning, säger Oskar Nyström, programledare för Bioeco.

SENASTE NYHETER
Karlstads Universitet
Cirkulär bioekonomi är ett innovationsekosystem 

Vid konferensen BioEco Valley Summit, som arrangerades av Karlstad universitet, Pro2BE, i samverkan med PaperProvince, Region Värmland och Sting BioEconomy, träffades forskare och näringsliv för