Uppfinnaren och norrmannen Pål Skjetne har utvecklat ett ljudisolerat miljövänligt kärnmaterial till bland annat hyllor, väggar och dörrar som både är starkare och lättare än traditionella byggmaterial. Nu flyttar han verksamheten från Helsingborg till Värmland för att med nya bolaget Ecopals IP AB starta en kommersiell resa tillsammans med Rottneros och Sting Bioeconomy.
Det var när uppfinnaren Pål jobbade inom möbelbranschen som idén att utveckla lättare hyllor föddes. Han såg ett behov att hitta någonting som är starkare, lättare och mer miljövänligt än dagens tunga Billy-hyllor. Sagt och gjort så började han experimentera och tog fram kärnmaterialet Greenwood som är baserat på pappersmassa format som äggkartonger.
Miljövänligt, lätt och dubbelt så starkt
Greenwood är det formbara, miljövänliga, ljudisolerande och biologiskt nedbrytbara byggmaterialet som både är starkare och lättare än traditionella byggmaterial. Ett hyllplan i Greenwood väger mindre än hälften och tål mer än dubbelt så mycket last. Materialet kan tillverkas i alla sorters naturliga fibrer och kan produceras lokalt utan tunga kemiska processer, tillsatser eller utsläpp.
Att det blev just Värmland bolaget etablerar sig i är ingen slump. Sting Bioeconomy introducerade tidigt Ecopals för Rottneros, som trodde på idén. Men framför allt var det närheten till pappersbruken, industrin, skogen, innovationskraften och Värmlands geografiskt strategiska läge som var avgörande.
”Samarbetet belyser potentialen för cellulosafibrer”
Samarbetet innebär att Rottneros Packaging står för den tekniska lösningen. Detta genom formpressad fiberformering baserad på Rottneros Bruks pappersmassa, framställt från hållbart brukade skogar i närområdet. Rottneros jobbar aktivt med innovationer och menar att samarbetet med Ecopals visar på hur de följer sin ambition att bidra till den gröna omställningen genom samarbeten och partnerskap.
– Vi är väldigt stolta över att se hur vår kunskap inom formpressad fiber kan hjälpa innovatörer att skapa nödvändiga och hållbara lösningar inom flera nya applikationsområden. Samarbetet med Ecopals visar tydligt på dom stora möjligheter cellulosafibrer kombinerat med nytänkande öppnar upp för, säger Jesper Jansson, platschef på Rottneros Packaging AB.
Tanken är att det nya bolaget nu ska bedriva både produktion och försäljning. Till hjälp med affärsutveckling tar de bland annat Sting Bioeconomy. Andra aktörer som Region Värmland och Paper Province har också stöttat bolaget i sin etablering.