När den åttonde upplagan av investerarforumet A-match genomfördes var det ett 65-tal investerare från Norge och Sverige som samlats för att ta del av åtta utvalda startups som fick chansen att presentera morgondagens affärsidéer.
Bolagens verksamhetsområden sträckte sig allt från båtliv, nya material och produkter till hälsa och säkerhet. De bolag som fick presentera och visa upp sig var EcoPals, eRayzer, Hejmas, Inshore, MeWeAndYou, Nature Station, RecorDr, och Swöm.
Underbar upplevelse
– Det var en underbar upplevelse att vara en del av, på något sätt blev det väldigt konkret vad man själv håller på med. När man sitter och snurrar in sig i sin egen verksamhet kan det vara lätt att glömma omvärlden. Med träningen inför A-match fick jag hjälp att skala bort sådant som inte är så relevant för andra än mig, säger Göran Brandt, grundare och VD, Inshore.
Samma typ av upplevelse hade Amanda Wiik, grundare och VD, Nature Station.
– Hela eventet var väldigt utvecklande, inte minst för att man fick möjlighet att utveckla sitt pitchande i ett proffsigt sammanhang. Det fanns en härlig energi där alla peppade varandra, det märktes att det inte var en tävling, utan att vi var där för att höja varandra, väldigt inspirerande, säger Amanda Wiik.
Hälsorum för återhämtning
Nature Station har skapat hälsorum som tar naturens hälsoeffekter till människor som inte kan ta sig till naturen. Där går det att uppleva naturen genom alla sinnen och är en plats för återhämtning, promenader och digitala möten.
– Promenadmöten med teamsintegrering, röststyrd anteckning och AI-assistans. Vi har fått väldigt bra respons när personer får prova på, då förstår man verkligen värdet. Nu har vi två prototyper och ett gäng intresserade kunder. Nästa steg är pilotprojekt för att mäta effekterna av rummet och marknadsintroduktion, säger Amanda Wiik.
Segelbåt med lyft- och sänkbar köl
Inshore har skapat en unik segelbåt med ett konkavt skrov vilket gör att kölen kan ”gömmas” undan. Segelbåtarna blir snabba, lätthanterliga och enkla att hantera. Genom en fällbar mast, lyft- och sänkbar köl med bulb och roder blir det enkelt att hantera, transportera och sjösätta en Inshore.
– Idén har grott hela livet egentligen, men blev möjlig på allvar genom 3D-moddelering och 3D-printing, säger Göran Brandt som nu hoppas på finansiering för att komma i gång med produktionen.
För att få till en segelbåt och testa i full skala krävdes glasfiber för konstruktionen, men Göran Brandt och Inshore har länge blickat mot biobaserade material och det hetaste spåret där är linväv från Schweiz.