Imponerande innovationer på årets digitala A-match

En app som följer upp ditt vårdbesök, ett pulver av nanocellulosa som gör kosmetika fossilfri eller ett digitalt hälsoledningsverktyg för ett hållbart arbetsliv. Detta är några av alla affärsidéer som sökte kapital under årets digitala A-match.

Investerare från hela Sverige deltog på det livesända eventet A-match som sändes digitalt den 21 oktober från CCC – Carlstad Conference Center i Karlstad. På scen levererade nio bolag sina genomarbetade pitcher, som de under två hektiska dagar slipat med hjälp av eventets coacher.

Eventet, som egentligen skulle ha skett fysiskt i våras, omvandlades till ett digitalt event där investerare via en app kunde visa intresse för utvalda bolag. Efter pitcherna arrangerades ett digitalt mingel mellan bolag och intresserade investerare.

Många innovationer från skogen

Nästan hälften av alla bolag var baserade på innovationer från skogen. Dessa var TubeSprout – ett nytt planteringssystem för gran och tall. Harvest Moon, som har utvecklat en helt ny typ av cirkulär toalett. FineCell, som med sin pulveriserade nanocelluosa kan ersätta fossilbaserade komponenter i bland annat kosmetika och plast. Och Biosorbe, vars unika cellulosabaserade material absorberar olja från vatten och luft.

Men det var inte bara skogen som var i fokus. Skisens AB har utvecklat smarta skidhandtag som mäter skidåkarens effektutnyttjande under träning. Bolaget är ett resultat av ett forskningsprojekt som Johan Högstrand och hans kollega startade på Chalmers i Göteborg. Vi haffade Johan efter genrepet som de haft samma dag.

Hej Johan. Vad hoppas du få ut av er medverkan på A-match?

– Den stora önskan är såklart att söka kapital för att utvecklas, men även att få träffa folk som kan passa bra för bolaget, att kunna nå ut på ett bredare plan. Investerarna vet att företagen som pitchar är utvalda och har en viss nivå.

Vad har du fått för intryck hittills av A-match?

– Det är otroligt välorganiserat, det känns verkligen som att det är ett engagemang och det är professionellt rakt igenom. Just det att vi kommer hit dagen innan för att säkerställa presentationen, gå igenom allt material, ha dubbla genrep. Med den basen känns det väldigt tryggt att pitcha inför folk.

Rappär en forskningsbaserad IT-lösning som stöttar arbetet med att systematiskt följa upp och utveckla säkerheten och kvaliteten för patienter efter en operation. Ulrika Nilsson, innovatör och grundare av företaget hittade A-match genom deras långivare Almi Invest.

Vad hoppas du få ut av eventet?

– Jag hoppas vi får intresserade investerare, både när det gäller pengar och kunskap, både pengar så att vi kan börja jobba med säljare så att vi kommer ut på marknaden mer och även nya samarbeten eller partners så vi får mer kunskap till vårt team.

På bild: FineCell

Kristina Löveström är vd på Zeptagram, en nätbaserad tradingplattform för musikrättigheter baserat på crowdfunding.

– Jag måste säga att jag tycker det är en väldigt proffsig setup och jag är imponerad av engagemanget, det är otroligt. Det är väldigt duktiga coacher och arbetet har fortlöpt väldigt bra.

Preactly vill förändra beteenden och förebygga ohälsa har nu lanserat ett forskningsbaserat coachande verktyg som ger tidiga insikter på individnivå om vad som påverkar oss på och utanför arbetet. En av grundarna är Jeanette Köster.

Vad hoppas du få ut av eventet?

– Vi hoppas ju få hitta investerare som är intresserade och som tycker att det vi jobbar med – ett hållbart arbetsliv, är viktigt och vill vara med på banan

Vad har du fått för intryck hittills av A-match?

 – A-match är ett väldigt välplanerat event där man får mycket input och energi.

På bild: Biosorbe

Digitalt mingel för framtida samarbeten

Nedräkningen till livesändningen har börjat och den röda mattan är utrullad. I studion är de få publikplatserna fyllda och nära 70 investerare är uppkopplade, redo att lyssna på bolag som alla har potential att bli framtidens stora aktörer. Musiken och det effektfulla ljuset välkomnar upp programledaren på scen. Varje bolag får sedan sju minuter på sig att presentera sin affärsidé, en pitch de jobbat aktivt med under två dagar.

När eventet är slut lyckas vi haffa Lars Birging på ZiGrid – företaget som förvandlar spillvärme till el. Han sticker ut huvudet ur det digitala mingelbåset och är mycket nöjd.

– Vi har nu minglat med ett tiotal investerare och har haft flera intressanta samtal och har ett fortsatt intresse. Så A-match var väldigt lyckat för oss!

Vi önskar bolagen ett lycka till och ser fram emot att följa deras fortsatta resa!

SENASTE NYHETER
Paper Province
Nästa generation dörrar

En dörr i papper! Hur hållbart låter det? Ecopals har utvecklat ett starkt och cirkulerbart material som kan ersätta traditionella skivmaterial i många olika produkter.

Nyhet
Startups och akademi i utvecklande samtal

Under tisdagen möttes forskare och startups inom området bioekonomi på Karlstad Innovation Park. Syftet var att föra samman forskning med startupbolag och skapa en plattform