Kaffesäckar och sågspån får nytt liv – som friluftsprodukter

Melker of Sweden introducerar ett nytt samarbete som ska ta deras produktsortiment till nya hållbara höjder.

Genom ett nära samarbete med Löfbergs, ABB, Moelven och Stora Enso har Melker of Sweden tagit fram ett unikt koncept där produkterna lokalproduceras med robotbaserad storskalig additiv tillverkning (3D-print). Produkterna är baserade på lokala och biobaserade restprodukter som Moelvens sågspån och Löfbergs uttjänta kaffebönssäckar och printas med hjälp av ABBs 3D-printer.

Pelle Stafshede visar upp den första 3D-printade longboarden där man använt Löfbergs uttjänta kaffebönssäckar.
Dessutom kan produkten helt återvinnas och återföras till kretsloppet för att tillverka nya produkter. Och skräddarsys för specifika behov.

– Alla ser ju inte likadana ut och har inte samma förutsättningar, med vårt unika ekosystem och produktionsmetod kan vi tillgodose alla målgrupper med skräddarsydda produkter – helt cirkulärt, säger Pelle Stafshede, VD och kreativ chef på Melker.

Ett gemensamt mål

Att vi alla behöver vara med och bidra till en mer hållbar värld är ett faktum. Och att göra det tillsammans är ett bra sätt att göra det.

– Det känns extra roligt att kunna göra den här satsningen tillsammans med de här giganterna, vi gör det tillsammans för att den här typen av cirkulära lösningar måste ske – och det är nu, säger Pelle Stafshede.

Susanne Timsjö från ABB berättar mer om varför ABB vill vara en del av nya hållbara lösningar.
Löfbergs har sedan länge aktivt arbetat med hållbarhet, både i odlarländerna och på hemmaplan och ABB har i dag ett fokus på att minska svinn – och tillsammans med Melker of Sweden är de nu även en del i en ny generation hållbara friluftsprodukter.

SENASTE NYHETER
Paper Province
Nästa generation dörrar

En dörr i papper! Hur hållbart låter det? Ecopals har utvecklat ett starkt och cirkulerbart material som kan ersätta traditionella skivmaterial i många olika produkter.

Nyhet
Startups och akademi i utvecklande samtal

Under tisdagen möttes forskare och startups inom området bioekonomi på Karlstad Innovation Park. Syftet var att föra samman forskning med startupbolag och skapa en plattform