Hallå där…

Pär Hedberg vd på Sting. Med lång erfarenhet från ledande positioner inom näringslivet och med 18 år som vd för den framgångsrika inkubatorn Sting kan han nu även lägga till styrelseledamot för Sting Bioeconomy till sina meriter.

– Det känns helt rätt med en inkubator som verkar för att hjälpa bolag inom det här området, som vill vara med och bidra till en mer hållbar värld, säger Pär.

Vad har du gjort tidigare?

För längesedan bestämde jag mig för att bli gymnasieingenjör i elektronik, men det beslutet tog en tvär vändning och jag hoppade istället på en utbildning på Handelshögskolan. Med tron om att jag skulle forska vidare påbörjade jag en doktorsutbildning och flyttade till USA. Började på UCLA, men insåg återigen att det här med forskning nog inte var riktigt min grej. 1981 flyttade jag tillbaka till Sverige och arbetade 17-18 år som vd inom näringslivet, förförallt hos lite tyngre elektronikbolag.

1999 kände jag mig nöjd med vad jag hade åstadkommit inom näringslivet och tog en sommar på mig att fundera över vad jag verkligen ville göra. Jag jobbade ett par år i egen regi där jag som konsult hjälpte olika mindre nystartade teknikbolag. Det var då jag landade i att jag ville göra något nytt, jag ville jobba med startups. Ett begrepp som var relativt okänt på den tiden. 2001 fick jag möjligheten att dra igång Sting i Stockholm där jag i dag arbetar som vd.

Vad gör ni på Sting?

Sting kan beskrivas som ett ekosystem med olika komponenter. Vår kärnverksamhet är främst att bedriva en inkubator och accelerator för startups.

Vi har också två personer som enbart jobbar med rekryteringsverksamhet, en halvtid som jobbar med teamutveckling och en person som jobbar med att hitta optimal finansiering. Just finansiering lägger vi ganska stort fokus på och vi har även startat Propel Capital som kan investera mellan 300- 500 000 kr i våra bolag. Vi stöttar även med PR- och kommunikationsarbete och har startat upp flera co-workingplatser i Stockholm, bland annat Things, H2 och SUP46. Vårt nätverk är något vi ständigt jobbar på, allt för att bolagen snabbare ska komma igång och hitta kunder och värdefulla kontakter. Ett exempel på ett sådant nätverk vi initierat är Ignite Sweden

Vad drivs du av?

Jag är en person som drivs av att skapa och har alltid tyckt om att göra affärer.

Efter 20 år i näringslivet så känns det kul att få bygga upp system som hjälper andra. Jag gillar när man väljer att göra något av sina idéer och att det inte bara stannar vid idén.

Vilka förväntningar har du på Sting Bioeconomy?

Hela bioekonomiområdet är en guldgruva på sikt! Vi måste börja använda mer cellulosabaserade lösningar och mindre fossilbaserat. Därför tycker jag det känns helt rätt med en inkubator som verkar för att hjälpa bolag inom det här området, som vill vara med och bidra till en mer hållbar värld. Sverige är en plats med rätt förutsättningar att driva den här nischade inkubatorn och det finns få verksamheter likt Sting Bioeconomy även utanför Sveriges gränser. Att verksamheten jobbar internationellt med både bolag och partners känns både fräscht och modigt.

Vad hoppas du kunna tillföra i din roll som styrelseledamot?

Jag ska försöka bidra med den erfarenhet vi har i Sting och det strukturkapital vi byggt uppunder de 18 år vi varit verksamma.

Läs mer om Sting här.

SENASTE NYHETER
Karlstads Universitet
Cirkulär bioekonomi är ett innovationsekosystem 

Vid konferensen BioEco Valley Summit, som arrangerades av Karlstad universitet, Pro2BE, i samverkan med PaperProvince, Region Värmland och Sting BioEconomy, träffades forskare och näringsliv för