Kreativa deltagare på Sting Bioeconomys höst-kickoff

9 oktober var det dags för Sting Bioeconomy att kicka igång hösten. Drygt ett år efter att verksamheten drog igång fick både bolag som verksamheten arbetar med och partners höra mer om vad som hänt och vad som är på gång – och framför allt en möjlighet att träffa varandra.

– Det var en spännande och intressant eftermiddag med många smarta affärsidéer. Sting Bioeconomy har på kort tid bidragit till att utveckla många nya innovationer som på sikt kan bidra till en grön omställning, gynna regionen och att öka skogens värde. Inom Nordic Paper stödjer vi denna utveckling. På lite längre sikt hoppas vi förstås att någon av alla idéer och innovationer även kan stödja vår egen affärsverksamhet, sa Jens Otterstedt, Chef för strategisk utveckling hos Nordic Paper, om dagen.

Att det har varit fullt ös hos Sting Bioeconomy senaste året rådde det inga tvivel om. Victor Isaksen inledde dagen med en kort summering av vad som hänt och berättade om den djärva visionen som lyder ”Att bli en världsledande hotspot för att utveckla affärer och startups inom området bioekonomi”. För att göra det är det viktigt att tänka större än både Värmland, Sverige och Norden, menar Victor.

– Det gäller att tänka Världen för att kunna arbeta på ett bra sätt mot visionen. Vi har tagit fram en kartbild som visar både bolag och partners som vi kommit i kontakt med, eller på ett eller annat sätt samarbetar med, och den visar tydligt att vi är på helt rätt väg, säger Sting Bioeconomys vd Victor Isaksen.

I dag arbetar Sting Bioeconomy aktivt med sex bolag i vad man kallar för Expansionsfasen (läs mer om expansionsfasen här) och samtliga sex bolag presenterade sina verksamheter för deltagande partners.

Giselle Hyvönen Esse från företaget MeCovers berättade mer om den blå kjolen som både ska skapa integritet och effektivisera vården – samtidigt som bolaget har ett fokus på hållbarhet.

Tobias Söderbom Olsson, projektledare hos företaget Wood Tube, berättade mer om den lättviktsregel som skapar nya ”grönare” möjligheter inom byggbranschen. Från Wood Tube deltog även Kurt Härdig, en av innovatörerna bakom den patenterade regeln.

Pelle Stafshede och Emil Gyllenberg från Melker of Sweden delade med sig om hur de ska vara med och göra framtidens fritidsprodukter mer hållbara, bland annat genom em helt cirkulära modell som bygger på restströmmar från olika platser.

Malin Alpsten och Anna Carlsson från Bright Day Graphene hade rest från Stockholm till Dömle för att delta och ge deltagarna en inblick i den patenterade teknik som kan förvandla rester från skogen till supermaterialet grafen.

När företagets medarbetare blev tvungna befinna sig vid sin pilotmaskin i Danmark fick deras facilitator från Sting Bioeconomy, Per Fredriksson, ta på sig rollen att berätta mer om verksamheten. Per berättade både om Drinors teknik för mekanisk avvattning av biomassa och vilket bolagets nästa steg kan tänkas bli.

Även Greenwood representerades av sin facilitator från Sting Bioeconomy, Britt Lööv. Hon berättade bland annat hur Greenwoods lättviktsmaterial kan appliceras på fler områden.

Men att samla så här många ”Biosnillen” utan att diskutera framtida utmaningar var inte ett alternativ. Så självklart tog detta tillvara. Det genom en panel som tillsammans med övriga deltagare diskuterade flera av bolagens utmaningar, något som skapade både engagemang och gav en hel del svar.

Med i panelen “Biosnillen spekulerer” fanns: George Möller, serieentreprenör och investerare, Marcus Elmer, Business Värmland, Åke Persson, moderator, Linda Krondahl, THINGS Stockholm och Johanna Svanberg, Bona Officia.
Dagen avslutades med team-övningar som innehöll tävlingsmoment där både kreativitet och lösningsförmåga utmanades.

Att utrycka sig i färg och form var ett av tävlingsmomenten.

Självklart fanns det utmaningar gjorda av trä.

– Att samla både bolag och parters på det här sättet var både utvecklande och gav en riktigt spännande eftermiddag, där det med sannolikhet också gjordes nya affärer, avslutar Victor Isaksen.

SENASTE NYHETER
Karlstads Universitet
Cirkulär bioekonomi är ett innovationsekosystem 

Vid konferensen BioEco Valley Summit, som arrangerades av Karlstad universitet, Pro2BE, i samverkan med PaperProvince, Region Värmland och Sting BioEconomy, träffades forskare och näringsliv för