Sting Bioeconomy och deras bolag har under våren 2020 haft ett nära samarbete med studenter vid Karlstads universitet. Ett samarbete som varit mycket uppskattat hos båda parter. Vi pratade med studenten Johan Munthe-Kaas, programledare Mia Toresson Runemark, samt bolagen Happie Camp och Aray för att höra deras tankar.
Att studenter får testa sina kunskaper hos etablerade företag brukar vara mycket givande. Studenterna får riktiga case att sätta tänderna i och företag får nytänkande studenters innovativa tankar och färska kunskaper.
Karlstads universitet har länge samarbetat med etablerade företag. En av målsättningarna är att värmländska företag i ett tidigt skede ska få nys om kompetenta studenter så att de förhoppningsvis väljer att stanna efter examen. Det menar Mia Toresson Runemark, programledare för Medier och kommunikation & Visuell kommunikation och design på Karlstads universitet.
Hjälpt Sting Bioeconomy och deras bolag
I vintras fick både Sting Bioeconomy och inkubatorbolaget Wood Tube hjälp av studenter i kursen Strategisk Digital Kommunikation. Även under våren har samarbetet fortsatt, då studenter tagit fram trycksaker till både Sting Bioeconomy och deras inkubatorbolag Happie Camp och Aray i kursen Projektledning och Produktion. Kursen, som pågår i 9 veckor, omfattar allt från idé till grafisk formgivning för publicering i tryckt form och är den som innefattar samarbeten med flest företag, då varje grupp jobbar med varsitt case.
– Projektledning och Produktion är en ganska krävande kurs för studenterna. De ställs alla inför samma kursmål, men varje skarpt case med en riktig kund kommer med sina unika kommunikationsproblem för dem att lösa, och det är ju både spännande och krävande och lärorikt att ta sig igenom, säger Mia.
Hon menar att samarbetet mellan studenter och företag är lärorikt ur många aspekter. Inte minst för att det ofta händer många oförutsedda saker under kurser där man jobbar med riktiga företag.
– Det är en väldigt häftig resa studenterna gör från första mötet med kund. Att förstå problemet, att kunna läsa mellan raderna och att kunna föreslå den bästa lösningen oavsett vad kunden önskar.
”Vi är ganska öppna för att skräddarsy olika lösningar”
Men det är inte bara i ovan nämnda kurser som företag kan ta hjälp av studenter. Ett företag kan kontakta universitetet och få hjälp av kommunikationsstudenter antingen i en specifik kurs, eller under ett helt år, berättar Mia.
– Om företaget är i ett tidigt startskede kan det vara värdefullt att gå in i en kurs där flera grupper tittar på ens framtida företag, menar hon. Man förbinder sig inte till någonting och om man tänker etablera sig och är i en nystart kan det vara en hjälp för att ta sig vidare.
– Vi är ganska öppna för att skräddarsy olika lösningar. Det ska ju passa kursplanen men det brukar inte vara några problem.
Kortlek som studenter har tagit fram för Happie Camp
”Kompetensen som studenterna har är superviktig”
Amanda Hjert tog precis sin examen från Turismprogrammet på Karlstads universitet. Hon började jobba extra för lyxcampingen Happie Camp redan i våras och efter examen har hon börjat jobba heltid. Under kursen har hon handlett studenterna som i kursen Projektledning och Produktion hjälpt bolaget att ta fram trycksaker för deras camps i Hagfors. Att samarbeta med ett universitet är väldigt givande, menar Amanda.
– Jag vet ju själv hur det är att vara student och som student vill man ha ett projekt som är kul och lagom utmanande och som är på riktigt. Man blir mer taggad på arbetet då.
Hur kom det sig att ni samarbetade med studenter?
– Sting Bioeconomy kontaktade oss och så hamnade det på mitt bord. Herregud, vi har ju ett universitet i Karlstad och kompetensen studenterna har är superviktig, samverkan mellan studenter och företag är guld värt för båda parter.
Hur har arbetet gått?
– De har varit så himla duktiga! Hela processen från brief, kommunikation, idéer och verkställande – allt var så proffsigt. Jag känner mig så stolt, här ger jag dem vår grafiska profil och de är helt fria att tolka den och ändå så blir det helt i linje med hur vi tänkt oss, fast de levererar ännu bättre och kommer med egna input. Proffsigt och imponerande. Jätteroligt har det varit.
Kommer ni använda er av resultatet?
– Absolut! Vi kommer testa resultatet i vårt tält i Hagfors. Vi är supernöjda med deras arbete och därför har vi frågat studenterna om de vill göra ett liknande till vår camping på Arnön. Det ska bli samma trycksak, men närområdet är ju annorlunda för naturen är så olika vid våra olika tält så den kommer se lite annorlunda ut.
Varför är samarbete med studenter bra för företagen?
– Dels är det ett sätt för företagen att hitta nya kompetenser i Karlstad. Om man kan bygga upp kontakten mellan studenter och företag i ett tidigt skede kan man få dem att vilja stanna. Det är en win-win-situation där vi tar tillvara på varandras kunskaper. Man ska värna om den fina samverkan som finns mellan studenter och företag.
Caroline Blixt (på bild) är grundare av nystartade företaget Aray som tar fram hållbara golfkläder för kvinnor. Av studenterna har hon fått hjälp att ta fram en varumärkesportfölj.
Hur var det att ta in studenter i ett så tidigt skede?
– Det var verkligen givande att få deras perspektiv. Som ensamstartare är det skönt att ha några att bolla med och som är insatta i ämnet. Med ett nystartat företags budget har man inte råd att ta in tre konsulter och nu blir som att man tar in det, fast genom studenter. Visst man får lite mindre erfarenhet, men de har ofta lika bra koll och mycket värdefullt input.
Johan Munthe-Kaas
Studenten Johan Munthe-Kaas studerar andra året på Kommunikation och PR. I kursen Projektledning och Produktion var han med och tog fram trycksaker för Happie Camp.
Hur var det att samarbeta med ett skarpt bolag?
– Det har varit jättekul! Det här var första skarpa riktiga caset. Det var väldigt intressant, dels för att man får använda det vi lärt oss i teorin, i praktiken. Och det var kul att arbeta med Happie Camp som redan har en grafisk profil, att man har något att utgå ifrån. Att försöka passa in i deras mallar men att även bidra med ett nytänk.
Vad är skillnaden mot ett påhittat case?
– Det blir mer verklighetstroget med en riktig kund. Du måste ha kontakt med kunden hela tiden, vara transparent i det du gör, hela tiden försöka hitta argument för kunden varför vi gör som vi gör och hur vi tänker kring projektet och vad de vill ha fram. Att försöka få vår utifrånsyn på verksamheten, för det är lätt att man blir inrutad i sin egen verksamhet.
Vad har du lärt dig efter samarbetet?
– Jättemycket. Främst att försöka bemöta kundens behov och ge kunden inte bara det den vill ha utan vad den behöver.
Vill ditt företag också ha hjälp av studenter med er kommunikation? Klicka på länken och välj på rullisten vilken typ av uppgift du önskar ha hjälp med.