Hela fyra drakar lockades av den eldrivna tech-båten när Bowter pitchade på svenska versionen av Draknästet förra veckan. Nu är siktet inställt på Silicon Valley.
Det nystartade svenska bolaget Bowters utvecklingskurva fortsätter spikrakt uppåt. Under drygt två år har de gått från att ha byggt sin första prototyp i garaget till att snart lansera sitt uthyrningskoncept på nära 20 platser i Sverige.
När de förra veckan deltog i den svenska versionen av Draknästet var det ingen tvekan om att deras eldrivna solcellsbåt imponerade på de fem jurymedlemmarna (drakarna).
Tre valde att investera direkt och en fjärde valde att hoppa på efter att kamerorna stängts av. Med en total investering på sex miljoner kronor, varav fyra miljoner från drakarna, och fyra imponerande profiler med sig i båten är nu Bowter mer redo än någonsin för nästa steg.
– Det har varit full rulle sedan programmet sändes. Jag trodde det mest var investerare som skulle bli intresserade, men väldigt många entreprenörer har hört av sig som vill starta verksamhet runt om i Sverige med vår uthyrningsbåt, säger grundare Jonas Ulveseth.
Lansera i mer solrika länder
Bowter ser nu framför sig att de inom kort tid kan vara ute på en bred global marknad. I oktober åker de tillsammans med Sting Bioeconomy till Silicon Valley för att pitcha för ett stort investerarnätverk.
– Det har gått otroligt fort att ta oss dit vi är nu. Nu behöver vi en större arena. Det självklara valet för oss är USA och den amerikanska marknaden. Silicon Valley är ett jättebra insteg för en global marknad. Där finns kompetens för att bygga företag stort riktigt fort. De har också en stor mängd med sol. För även om vi expanderar här i Norden så är det väldigt få soltimmar här uppe, fortsätter Jonas.
Själva eventet de ska pitcha på är ett hållbarhets-summit som Bowters koncept passar väl in i.
– Vi har en del bra nyckelfaktorer inom hållbarhet. Vi har en inbäddad solcellsteknik, vi driver ett projekt för att producera båtar med nedbrytbart båtskrov, båten är gjord för att delas av fler och vi planerar att använda oss av återvunna bilbatterier, säger Jonas.
Planen är att få ut minst hundra båtar i Sverige år 2023. År 2024 kommer de satsa stort på att få ut båten internationellt.