Drinor installerar pilotmaskin i Danmark

Termisk avvattning av biomassa kan vara tidskrävande och kostsamt, ett problem som företaget Drinor har lösningen på. Nu ska deras pilotmaskin testas i Danmark.
– Nu får vi möjlighet att se hur vår teknik funkar i en befintlig produktionslina, ett viktigt steg för att kunna sätta noll-serien på marknaden, säger Carl Romlin, Drinor

2016 grundades Drinor, samma år fick företaget stöd från Energimyndigheten för att kunna ta sin teknik från labbskala till industriell skala. Drinor erbjuder en lösning för torkning av träbaserad biomassa. Med sin mekaniska avvattningspress kan åtgången av energi för torkning reduceras med 50 procent. Företaget har utvecklats i rask takt och i dag finns redan en fullskalig pilotmaskin som just nu installeras hos en pelletstillverkare i Danmark.

– Det känns extra kul att det danska företaget som vi nu installerar vår maskin hos aktivt letat efter en effektivisering av sin torkningsprocess och tror på just den mekaniska lösningen som vi erbjuder. Det ger ett kvitto att det finns ett behov på marknaden, säger Alexander Thelander, Drinor

Lyckade resultat under testfasen

2018 stod Drinors pilotmaskin klar och redo att installeras. Den första installationen gjordes hos pelletstillverkaren Rindi i Älvdalen.

– Målet var att bekräfta processens resultat, så som kapacitet och energiåtgång, säger Carl Romlin.

Den första testfasen genomförts med gott resultat men gav också en fingervisning om vad som ytterligare behöver göras innan den första noll-serien kan sättas på marknaden.

– Vi insåg att vi behöver säkerställa ytterligare parametrar, så vi valde att förlänga testfasen. Den här gången ligger fokus på den operativa datan och långtidstester. Genom testerna hos Rindi vet vi att det funkar i stor skala, nu behöver vi titta på hur den bäst funkar i produktionslinan, berättar Carl.

Varför blev det Danmark?

– För oss har det alltid varit viktigt att välja våra samarbeten och i Danmark fanns både stort intresse och möjligheterna att genomföra detta på bästa sätt utifrån vad vi vill uppnå, säger Alexander.

Nu väntar en intensiv tid i Danmark där resultatet ska ta företaget till fullskalig marknadslansering.

Om Drinor:

Drinor erbjuder en lösning på ett av de dyraste processtegen vid förädling av biomassa, torkning. Mekanisk avvattning kan vid pelletstillverkning halvera torkningskostnaden.

Drinor grundades 2016 och har tillsammans med bland annat Energimyndigheten utvecklat konceptet CDP som planeras marknadsrealiseras under 2020.

Drinor samarbetar med Sting Bioeconomy sedan våren 2019.

Läs mer om Drinor på deras hemsida.

SENASTE NYHETER
Paper Province
Nästa generation dörrar

En dörr i papper! Hur hållbart låter det? Ecopals har utvecklat ett starkt och cirkulerbart material som kan ersätta traditionella skivmaterial i många olika produkter.

Nyhet
Startups och akademi i utvecklande samtal

Under tisdagen möttes forskare och startups inom området bioekonomi på Karlstad Innovation Park. Syftet var att föra samman forskning med startupbolag och skapa en plattform