Från idé till kommersialisering – på mindre än ett år!

För mindre än ett år sedan startade vännerna Giselle Esse Hyvönen, Karin Vangstad och Helena Levin företaget MeCovers. I juni i år levererade de den första uppsättningen blå kjolar till Centralsjukhuset i Karlstad.

Att skapa förutsättningar för ökad integritet vid vissa vårdbesök är den stora drivkraften bakom företaget MeCovers. Samtidigt vill företaget kunna erbjuda en engångsprodukt som är hållbar och lämnar ett så litet miljöavtryck som möjligt.

– I dag är vår produkt 80 procent återvinningsbar, men vi vill så klart att den procenten ska bli ännu högre, säger Karin Vangstad.

Eget behov blev den blå kjolen

För några år sedan fick Giselle Esse Hyvönen, en av grundarna, anledning att göra mer frekventa besök hos kvinnosjukvården, det var då hon kom på sig själv med att tänka ”ska det behöva vara så här?”

– Jag kände att ingen ska behöva stå här så här, avklädd i ett rum med främmande personer. Att dessutom ta stegen fram till, och upp i, en gynstol kan vara väldig jobbigt och för många skapar det obehag. Genom att slippa känslan av obehag såg jag även att undersökningarna skulle kunna effektiviseras eftersom patienten i många fall kan känna sig mer avslappnad, säger Giselle.

Giselle började skissa på ett mönster, en kjol som skulle kunna vara lösningen. Hon presenterade sin idé för en läkare på sjukhuset och fick bara positiva tillrop. Men en idé behöver ett bra team för att förverkligas. Det var då hon berättade om sin idé och vision för Helena Levin och Karin Vangstad som direkt såg både nyttan och affärsmöjligheten.

Med ett starkt team kan det gå fort. På mindre än ett år har Karin Vangstad, Giselle Esse Hyvönen och Helena Levin tagit den blå kjolen från idé till marknad.
Foto: Mecovers.com

Första kunden och avslutad finansieringsrunda

Hösten 2018 började Giselle, Helena och Karin satsa på vad som i dag är företaget MeCovers. Ett intensivt arbete inleddes för att hitta rätt producent, få CE-märket på plats och så klart hitta samarbetspartners och kunder. Och deras hårda arbete och höga tempo har gett utdelning. Strax innan sommaren 2019 skickade MeCovers sin första leverans på över 1000 kjolar till kvinnosjukvården i Värmland och Karlstads hudklinik.

– Vi har haft fördelen att hitta bra samarbetspartners, som Cellcomb, Harry Holms och kommunikationsbyrån Bulldozer, alla med lokal anknytning. Men vi behövde kapital för att kunna växla upp och ta nästa steg, berättar Karin Vangstad.

MeCovers har flera kända ambassadörer här syns Anne Söderlund och Sanna Lundell.
foto: MeCovers Facebooksida.

I dagarna avslutar företaget sin första investeringsrunda där de lyckats ta in det kapital som nu ska ta företaget till nästa nivå.

– Responsen har varit väldigt bra och alla vi mött under den här investeringsrundan är överens om att det är en bra och viktig produkt som är värd att investera i. Dessutom känns det extra kul att vi har många lokala investerare med oss, säger Karin.

Fokus på att sälja

Med en produkt som redan används, en produktionslina som fungerar och en lyckad kapitalanskaffning kan MeCovers fokusera mer på att sälja och testa sin produkt i vården.

– Under hösten kommer vi bland annat att dela ut 2600 blå kjolar till barnmorskor över hela landet. Det gör vi framför allt för att de ska få bekanta sig med produkten och för att den snabbt ska komma ut i miljöer där den gör skillnad. Vi för även diskussioner med några regioner som är intresserade av att testa kjolen.

Men världen är stor och även om MeCovers i första hand fokuserar på den svenska marknaden börjar de göra sig redo för att ta sig an fler.

– Helena Levin, en av tre delägare, är permanent boende i Belgien sedan över 20 år, vilket ger oss en snabbare insyn på den europeiska marknaden. Redan i september åker vi till Tyskland för att träffa nya intressenter och arbeta för att få in vår produkt där också, säger Giselle.

– Det coolaste man kan göra är att ha skapat förändring på något sätt och det är precis det vi vill göra med vår produkt, avslutar Giselle.

Läs mer om MeCovers här.

MeCovers har samarbetat med Sting Bioeconomy sedan våren 2019.

SENASTE NYHETER
Nyhet
A-match Play lanserad

A-match är investerarforumet där du möts av väl förberedda företag som framför morgondagens affärsidéer med korta kärnfulla pitcher. Från och med den 17:e maj kan