Innovativ prototypframställning bakom ny generation av kajaker

Tillverkning på hemmaplan, en snabbare och effektivare process för produktutveckling och ett nytt biobaserat material.

Det ligger till grunden för Melker of Swedens nya generation av lättare, tåligare och mer miljövänliga kajaker. Först ut är den nya modellen Värmdö.

Värmdö är en mindre kajak än Melker of Swedens tidigare modeller, men fullpackad med stora nyheter. Med ett nytt material baserat på linfiber och en fast korkkärna tar Melker sina biobaserade, hållbara och högpresterande kajaker ytterligare ett par steg framåt. Lägg till en snabb och innovativ prototypframställning med hjälp av storskalig additiv tillverkning (3D-print) och produktion på hemmaplan, så visar det innovativa bolaget att framtiden redan är här.

– Detta är stort för oss, vi kan lyssna på marknadens behov och snabbt 3D-printa en prototyp i full storlek och i ett stycke, som vi sedan kan intensivt testa på riktigt och under olika förutsättningar. Processen upprepar vi tills vi är helt nöjda. I sista steget tillverkar vi formar för en effektiv och hållbar serieproduktion i vår nya transparent factory på Rindö, säger Pelle Stafshede, CEO & Creative Director, Melker of Sweden.

Materialet som används för 3D-print av Melkers prototyper är återvunna kajaker – malda och blandade med up-cyclade gamla fiskenät som uppsamlats på Sveriges västkust, samt träfiber från finska tallskogar. Det innebär att det inte bara är den färdiga produkten som är biobaserad, utan även att prototyperna skapas av återvunnet, up-cyclat och biobaserat material.

I samband med framgångarna i Nordamerika – där expansionen fortsätter med tre distributionshubbar och fler återförsäljare för att täcka in hela kontinenten – var det tydligt att en vidareutvecklad och anpassad kajakmodell behövdes för att komplettera Melker of Swedens utbud.

– Genom att lyssna noggrant på krav och önskemål från nya marknader, kunder, återförsäljare och partners har vi på kort tid lyckats få fram en helt ny modell. Värmdö är en kajak som vänder sig till en bredare målgrupp med fokus på komfort och trygghet, samtidigt som mer erfarna paddlare kommer att kunna fortsätta uppskatta vår innovativa design och höga prestanda som vi blivit världskända för, säger Pelle Stafshede.

Melker Värmdö introduceras internationellt under Europas största branschmässa, the Paddle Sports Show, i franska Strasbourg den 27:e september.

SENASTE NYHETER
Nyhet
A-match Play lanserad

A-match är investerarforumet där du möts av väl förberedda företag som framför morgondagens affärsidéer med korta kärnfulla pitcher. Från och med den 17:e maj kan