Lixea skapar värde av biobaserade sopor

Lixea är startupen som tagit London till Värmland för att omvandla skräp till värde. Nyligen invigdes deras pilotanläggning i LignoCitys lokaler i Bäckhammar. Nu går bolaget med i Sting Bioeconomy – redo för nästa steg.

– I framtiden hoppas jag vår process integreras i fabriker i hela världen, så att ingenting går till spillo, säger vd Krisztina Kovacs-Schreiner.

Lixea har tagit fram en patenterad process som gör det möjligt att urskilja cellulosa och lignin från olika typer av träbaserade material. Målet är att omvandla biobaserat skräp till byggstenar som kan användas till miljömässigt hållbara applikationer. 

Kokkemikalien, jonvätskan, de använder för att filtrera ur cellulosan och ligninet återanvänds dessutom i ett slutet kretslopp, vilket gör processen helt cirkulär.

Jennica Ivarsson, Plant Manager och Krisztina Kovacs-Schreiner, CEO

Sälja licenser i hela världen

Beroende på var i världen man befinner sig kan cellulosa och lignin utvinnas av olika typer av material som annars hade slängts. Detta kan vara sågverksflis, skräp från sockerplantage eller trädodlingar. 

– Vi vill inte bygga en stor fabrik, utan visionen är att sälja vår licens till företag i hela världen och integrera med exempelvis risfält och sockerfält. Sting Bioeconomy har bra kontakter i Kanada och Brasilien, så jag ser inkubatorn som en bra plattform där vi kan expandera, säger Lixeas vd Krisztina Kovacs-Schreiner.

Spinoff från forskning i London

Lixea startades för sju år sedan som en spin-off från forskning på Imperial College i London. Efter att en avgrundarna, Dr Florence Gschwend, kommit i kontakt med bland annat RISE forskningsinstitut och även Marcus Elmer, tidigare affärsutvecklare på Sting Bioeconomy, så valde de att flytta sin pilotanläggning till Bäckhammar i Värmland. Och att det blev just Värmland är ingen slump.

Lixea kan urskilja cellulosa och lignin från olika typer av träbaserade material.

– Värmland har precis det vi behöver. Skogen, industrin och rätt människor. Sverige består ju av 70 % skog så det kan inte bli en mer rätt plats för oss, menar hon.

Tar med sig London till Värmland

Idag består teamet av 12 personer med säte i både London och Värmland och med nationaliteter från hela världen. Krisztina är en av de medarbetare som flyttat från London till Karlstad för att förverkliga Lixeas vision. Och tempot i nya landet skiljer sig markant, menar hon.

– ´Mind set´ är väldigt annorlunda i London. Där är man aktiv och social dygnet runt. Men jag har tagit med London till Värmland och bjudit in massa spännande startups på drinkar och nätverkande, säger Krisztina med ett skratt.

Redo för kommersialisering

Nu är pilotanläggningen färdig – ett storslaget firande som lockade över 70 gäster. Nästa steg är att expandera teamet och att ta in investerare som vill följa med på resan. 

Nyligen invigdes Lixeas pilotanläggning i LignoCitys lokaler i Bäckhammar med över 70 gäster.

– Vi är i ett skede där vi söker investeringar och affärskunskap och där kan Sting Bioeconomy vara till stor hjälp. Under det kommande året vill vi satsa på kommersialisering. 

Krisztina nämner även vikten av affärshubens breda nätverk.

– Sting Bioeconomy jobbar med otroligt många spännande startups som jag ser fram emot att lära av och kanske samarbeta med. Vi tävlar inte utan vi kompletterar varandra och för att kunna göra riktig skillnad inom bioekonomi-området behöver vi hjälpa varandra. Vi ser fram emot att bli en del av Sting Bioeconomy-familjen.

SENASTE NYHETER
Nyhet
En lyckad 10:e upplaga av A-match

Igår firade vi den 10:e upplagan av investerarforumet A-match. Vilken dag vi hade. Eventet ägde rum på trivsamma Värmlands Museum, där vi inledde med lunch

Nyhet
Fibu vinner Packnorth Award 2024

Fibu AB har utsetts till vinnare av Packnorth Award i kategorin Smart and Intelligent Packaging Packnorth Award är den största förpackningstävlingen i Norden och i