En delegation på runt femtio svenskar medverkade på svensk-kanadensiska innovationsdagarna som hölls i Toronto 20-23 september, anordnade av Business Sweden på uppdrag av Vinnova. Sting Bioeconomy var på plats för att matcha ihop svenska startups med kanadensiska organisationer.
Kanada exporterar mest papper, massa och sågade trävaror i världen. De är också starka inom innovation och forskning.
– Sverige är dock vassare på startups och skogsproduktion, och är i många avseenden en mer mogen marknad för nya produkter med material från skogen som bas. När våra startups ska expandera på en större global marknad är Kanada en kanonbra hävstång även ut till USA. Så av flera anledningar är en nära relation länderna emellan av stor vikt för att skynda på en grön omställning, säger Victor Isaksen, vd på Sting Bioeconomy.
Sting Bioeconomy, Paper Province och flera svenska innovationsaktörer och svenska startups tog flyget till Kanada för att låta sig inspireras och knyta nya värdefulla kontakter under innovationsdagarna under slutet av september.
Huvudfokus för Sting Bioeconomy var bioekonomi-eventet som arrangerades tillsammans med Paper Province och kanadensiska samarbetspartnern Cribe, delfinansierad av iHubs. Dagen bjöd på både workshop och matchmaking mellan startups och organisationer inom bioekonomi. Syftet var att identifiera synergier och potentiella samarbeten.
Speed Matching i bioekonomins tecken
Under eftermiddagen anordnade Sting Bioeconomy ett matchmakingevent för de svenska startup-företagen Richter Life Science, Fibu, Reselo, Celfion, SentianAI och Lignin Industries och de kanadensiska organisationerna Plantee Bioplastic, CKD Pack, West Fraser, Element 5, FPInnovations och Enerlab. Matchmakingen var mycket lyckad och resulterade i många potentiella samarbeten framöver.
Fibu har tagit fram skyddande produkter av träfibrer som kan minska användandet av engångsplast. Grundare Majid Alimadadi var väldigt nöjd efter eventet.
– Vi hade två riktigt bra möten. Både med ett stort företag som vi kan se som en framtida partner och ett med en potentiell större kund. Om två veckor kommer de sistnämnda dessutom till Sverige och jag bjöd in dem att hälsa på oss. Det är även ett tredje intressant företag som jag ska träffa i dagarna, säger Majid.
Agneta Richter-Dahlfors är grundare av Richter Life Science – bolaget som på ett unikt sätt bland annat kan urskilja cellulosa och lignin ur biomaterial. Hon är också nöjd efter dagen.
– Det var en jättebra balans mellan de stora bolagen och de mindre startupsen, eftersom vi lever i så olika världar. Det är bra att få insikten i hur de stora tänker, för framdriften i våra mindre bolag. Två träffar blev riktiga hits, och de andra var trevliga möten och även dem lär man sig någonting av.
Henrik Otendal är en av grundarna i Reselo – bolaget som kan skapa fossilfritt gummi av björkbark. Han säger att matchmakingevent var väldigt givande för att det resulterade i konkreta samarbetsmöjligheter framåt.
– Kontakterna vi fick är guld värda. Jag fick minst två riktigt bra matchningar som ville göra något tillsammans med oss. Bland annat ett jättestort bolag som gör förpackningar till fordonsindustrin och använder ett material som vårt skulle kunna ersätta. Vi ska skicka materialprover så att de kan testa vår produkt i en specifik applikation. De har även ett investerarnätverk och ser nu till så att vi ska få pitcha för dem i december.
” Sverige – Kanada är utan tvekan ett win-win samarbete”
Victor Isaksen är väldigt nöjd över matchmakingen och menar att han blir stärkt av här typen av resor som leder till konkreta resultat.
– Vi har mycket gemensamt med Kanada och vi ser en stor möjlighet i att flera startups kommer till oss och verifierar sin teknologi och marknadspotential i Sverige. Därefter står den nordamerikanska marknaden öppen som nästa steg. Vi har redan dialoger i gång med bolag som är aktuella. Så det här ser mycket spännande ut framöver. Sverige – Kanada, det är utan tvekan ett win-win samarbete, avslutar Victor Isaksen.