Martin Sjöstrand tar oss med på en resa

Mr 100% brukade han kallas ibland – Frasse, eller Martin Sjöstrand som han egentligen heter. Han talar om att han väljer att se sina arbetsplatser som en chans att få göra en resa tillsammans med andra, och nu får vi äran att följa med honom på hans nästa resa.

Martin kommer att vara med i både analysfas och vara coach för bolag på Sting Bioeconomy, med lite extra fokus på internationella bolag. Martin, som i vanliga fall är baserad i Stockholm där han bor i en så kallad Aquavilla, ett flytande hus i Solna, besöker oss i sin gamla hemstad Karlstad en mulen dag i augusti. Han njuter av hur nära naturen känns här, där en kvällspromenad längs med älven tar en genom skogspartier alldeles nära centrum. Martin, som är född och uppvuxen i Kiruna, har alltid haft en särskild relation till natur, men har ett CV som innehåller många storstäder och en uppsjö av olika positioner och titlar. “Jag brukar säga att jag är specialist på att vara generalist” säger han med glimten i ögat när vi pratat ett tag om hur han nu tillslut hamnat på ett företag här i Karlstad igen.

Efter att ha testat på ett liv som rockmusiker i Uppsala-bandet Hansa Band, med bland annat en sverige-etta på meritlistan, började Martin som student i den allra första årskullen på datortekniklinjen på Chalmers Tekniska Högskola. Under studietiden i Göteborg lärde han sig mycket, bland annat att programmering egentligen inte var något för honom. Istället tog han steget in i arbetslivet som projektledare på Ericsson Programatic i Karlstad. “Jag är väldigt drivande och har ganska lätt att få folk med mig, och dessutom är jag ganska bra på att prata för min vara, så jag får ofta de resurserna jag behöver och då blir ju allt lite enklare”. Nätintelligens-enheten TSACs projektkontor på Ericsson Programatic blev nästa steg. Han förklarar “Det var en fantastiskt häftig resa, det tror jag vi alla som var med kan skriva under på. Som pionjärer inom vårt område hade hela världen som arbetsfält.” Det var under åren på Ericsson som Martin lärde känna både Britt Lööv och Victor Isaksen, och det var där smeknamnet Mr 100% satte sig.

En tidig morgon runt 7-tiden står Martin på en 4.000 meters topp i Monte Rosa massivet efter en glaciärhike!

Som både nyfiken och aningen otålig, kom steget ut i världen ganska naturligt för Martin. När TSAC skulle öppna en R&D-verksamhet på Irland, tog det Martin bara 15 minuter inklusive ett telefonsamtal med sin fru innan det var bestämt att han skulle hoppa på chefsjobbet där. Med sin lika drivna fru vid sin sida har familjen sedan även bott i Florida, och bor numer som sagt i Stockholm.  Martin har köpt och/eller etablerat bolag i bland annat USA, Tyskland, Nederländerna, Australien och Norge samt jobbat med människor och projekt i hela världen. För Martin är just resan ett återkommande tema. “Mänskligheten tycker ju om resor, både fysiska och i form av böcker och filmer och liknande”.  Det var efter ett samtal med en före detta kollega från Irland som Martin tog med sig den allegorin in i arbetslivet också, han berättar hur kollegan utbrast “I miss working with you Martin, everyday when I woke up, I was longing for work – because you made us feel we were always on our way somewhere”.

“Om jag kan sätta folk på en gemensam tydlig resa där vi har en gemensam vision om var vi ska ta vägen, och få teamet att committa till den resan, då har vi vunnit så mycket från start. För mig har det aldrig varit viktigt att ha hundratals människor eller en riktigt stor budget att jobba med, jag tycker det är kul att jobba med intressanta människor!”

Viljan att göra skillnad har också funnits med från start, men det var som VD på kraftelektronik-företaget Powerbox som frågan verkligen tog fasta hos Martin. Powerbox hade blivit uppköpta av Alder, en investerare som enbart fokuserar på gröna investeringar. Alder ville att alla portföljbolagen implementerade en så kallad ESG filosofi. Just kombinationen av Environmental, Social och Governance –hållbarhet var något som kändes rätt. “Det där tyckte jag var superspännande, och jag gick all in. För det handlar om hur vi i näringslivet kan bidra till en bättre värld, inte bara miljömässigt, utan också genom att driva verksamheten på ett långsiktigt och hållbart sätt. När vi gjorde just det vann vi också affärer, för våra kunder ville också vara där!”.

Sedan dess nämns diskussioner hemma vid middagsbordet med familjen som en viktig plats där intresset fördjupas – alla 4 barnen intresserar sig till exempel på ett eller annat sätt för hållbarhetsfrågor och några av dom jobbar på bolag eller studerar med den missionen. “Jag vill ge tillbaka kan man säga! Jag vill jobba med sustainability, och det kan man ju göra på lite olika sätt.” säger Martin, som nu senast kommer från jobbet som VD på startup/scale-up bolaget Lexplore som använder en unik teknik med så kallade eyetrackers och AI för att snabbt bedöma och hjälpa barn och ungdomar med att förbättra sin läsförmåga. Och på tal om hållbarhet så verkar Lexplore under sin slogan “Making the world a better place, one reader at a time”.

Martin på en höjd av 3.800 meter under en bergsbestigningskurs på glaciären ”La Mer de Glace” på Mont Blanc.

Vid sidan av jobb spelar naturen och äventyren en stor roll – även där blir det resor! Att, klättra, bestiga berg och utforska alperna står kanske högst på listan. “Jag är ju från Norrbotten, så jag tycker ju om snö och vinter men gärna lite mildare och med mer sol. När mina två söner gjorde säsong i Alperna så började familjen hänga där. Alperna är intensivt och spektakulärt, och familjen blev kära i byn Le Bez i Serre Chevalier-dalen så där har vi ett ställe nu.” Även musiken får fortfarande spela en biroll i Martins liv “Jag spelar fortfarande i band, vi har en spelning nästa måndag. Vi är inte helt säkra på namnet än, men just nu heter vi Social Experience, vi får se om det ändras.” säger Martin med ett leende på läpparna.

Nu är vi glada att Martins nästa resa blir med oss på Sting Bioeconomy!

SENASTE NYHETER
Nyhet
A-match Play lanserad

A-match är investerarforumet där du möts av väl förberedda företag som framför morgondagens affärsidéer med korta kärnfulla pitcher. Från och med den 17:e maj kan