AI och Bioekonomi i fokus på Slush 2023

Slush är i gång igen efter pandemin och det med besked. Sting Bioeconomy var på plats på världens största mässa för startups och investerare. 13.000 personer totalt besökte mässan, varav 5.000 startups med hang-arounds och 3.000 investerare.

Publik och medverkande från hela världen var på plats och klassen på vad som presenteras på de fyra stora scenerna (Founders Stage, Builder Stage, Horizon Stage och Startup Stage) var mycket hög. Såväl entreprenörer som har gjort sina Unicorn-resor till investerare som berättar om vad som är aktuellt och trendar just nu imponerade med många sevärda framträdanden.

Universitetsstudenter volontärer

Raw material collection

Att involvera universitetsstudenter som volontärer är ett genidrag. God service och information om allt ifrån var man kunde ha sina 1-2-1 möten till hur man sorterar sitt avfall fungerade klockrent. Hela den stora mässhallen var delikat uppbyggd med bra ljudsystem och en dämpad hi-tech-inspirerad belysning. Det hela skapar en inramning som gör att det nästan känns som om man går runt i ett rymdskepp på väg mot framtiden.

Stort fokus på AI

Stort fokus på AI och neurala nätverk förstås, men också en möjlighet för Finland att visa upp sig som den nation som har kommit längst när det handlar om utveckling av Quant-datorer – Datorer som med sin kapacitet förespås att ta över marknaden från dagens energislukande superdatorer med mycket lägre energiförbrukning, större kalkyleringskapacitet och mycket högre hastighet. Endast fyra år gamla finska startupen IQM Computing, som bland annat lyckades med den största seed-fundingen i Europa under pandemin (32 millioner Euro) leder Quantum-racet just nu.

Juha Vartiainen, co-founder and Global Affairs Officer of IQM Quantum computers

Startups inom AI har under 2023 tagit ett stort steg framåt, från fokus på text och avancerade chat-funktioner till audio och video. Bolag som Veed och Synthesia imponerade mina sina lösningar för att enkelt kunna skapa egna avatarer och klona röster.

Fordonsindustrin visade i sina montrar och framträdanden stort intresse för att jobba med nya hållbara lösningar. Bolag som BMW (med varumärken som Rolls Royce och Mini Cooper i portföljen) och Stellaris (Topolino, Fiat, Ferrrai, mfl) har båda startat egna acceleratorer och investeringsportföljer för startups.

Startups inom bioeconomi

Det fanns även spännande startups inom bioekonomi på plats. Det märktes ett extra stort fokus på nya hållbara byggmaterial och bekämpning och förebyggande av skogsbränder. Vi träffade bolag från Finland, Tyskland, Frankrike och Sverige som alla var intresserade av att samarbeta med Sting Bioeconomy.

Slush är tillbaka med full maskin och mässan kokade av framtidstro. ”Alla” som jobbar med nya affärsidéer i framkant var där. Även vi kommer tillbaka till Slush 2024.

SENASTE NYHETER
Nyhet
A-match Play lanserad

A-match är investerarforumet där du möts av väl förberedda företag som framför morgondagens affärsidéer med korta kärnfulla pitcher. Från och med den 17:e maj kan