Sofia Steinwall tillbaka i entreprenörsvärlden i Karlstad

Det är en regnig fredagsmorgon när jag knackar på och stiger in hos Sofia Steinwall, som ropar upp mig till det ljusa vardagsrummet i radhuset på norra Lidingö. I famnen har hon sin 3 veckor gamla son August. Sofia har precis gått in som styrelsemedlem för Sting Bioeconomy och kommer bidra med både erfarenhet inom hållbarhet och innovation samt en genuin kärlek för entreprenörskap.

Till vardags är Sofia chef för innovation och konceptutveckling på ICA, men det är på många sätt i entreprenörskapet i Värmland hon har sina rötter. Sofia är uppvuxen i Forshaga, och började sin studietid med att gå ettåriga innovatörsprogrammet på KU. Hon berättar “Jag är intresserad av affärsidéer och kreativitet och sådär, och det har jag nog alltid varit ända sedan barnsben!”. Via programmet kom hon i kontakt med Karlstadbaserade Inova och världen av inkubatorer. Hon hoppade samtidigt in i rollen som projektledare för Drivhuset och coachade andra studenter, hon fortsätter “Där lärde jag mig enormt mycket och det var jätteroligt!”.

Inspirerad av den då redan etablerade Entreprenörsdagen i Göteborg vad hon sedan med och startade upp Entrprenörsdagen i Karlstad. “Vi lanserade det på Karlstad Universitet då. Jag ansvarade för det och tog dit många inspirerande talare och partnerföretag, det blev verkligen succé!” När det sedan var dags att ta steget och flytta från Värmland var det just till Göteborg flyttlasset bar. Parallellt med sin utbildning på ekonomprogrammet med marknadsföringsinriktning på handelshögskolan fick hon även här möjligheten att projektleda den större Entreprenörsdagen även där. “Jag har nog alltid varit ganska målinriktad, så vid sidan av studierna så gjorde jag väldigt mycket. Studierna för mig var inte det viktiga utan det var allt det andra, skapa kontakter och utvecklas genom att tex. få uppdrag. Det var guld värt! Också att ha personer runt mig som var otroligt stöttande!”

Efter studierna visste Sofia både att hon ville in på ett traineeprogram, och att varumärke och kommunikation var det hon ville satsa på. Just då fanns nya trainee-tjänster hos ICA, och efter en ansökan lyckades hon knipa en plats. När Sofia berättar om tjänsten är hon tacksam och nostalgisk, hon förklarar: “Det var helt fantastiskt, jag var ju helt överlycklig! Det var ett 14 månaders traineeprogram och vi fick vara precis överallt. Och på den vägen är det väl kan man säga, jag är ju kvar på ICA, trivs bra och har gjort en häftig resa där i flera olika roller!” Sofia har alltid trivts i en roll där hon får leda och coacha människor, och efter tre-fyra år fick hon en chefsroll. Sedan dess har hon fått röra sig mellan olika roller och haft hand om både varumärken, kommunikation och koncept, samt att ta saker från idé till marknad.

Lagom till att Sofia kom tillbaka från föräldraledigheten, efter att ha fött sin första son, dök en ny roll upp som innebar ett spännande nytt steg – chef för innovation inom ramen för hållbarhet och hälsa. “Det är lite det jag går igång på! Framtidens mat och produkter. Att få vara med och ta saker från ax till limpa, det gillar jag.” Sofia känner fortfarande att rollen känns både spännande och meningsfull. I den här rollen har Sofia också kommit i kontakt med många bolag som jobbar på olika vis för en bättre planet och framtid.

“Det är lite som att cirkeln sluts, jag började med att jobba med startups på Karlstads universitet, och nu gör jag det igen fast inom ICA. Det har varit en enorm läroresa för min del! Vi behöver mycket kompetens för att skapa hållbara matsystem. Det har varit mitt och mitt teams stora drivkraft!”

Nu går Sofia in i Sting Bioeconomys styrelse “Jag tror att min profil matchar Sting Bioeconomy väldigt bra. Och det är ju extra kul att få ge tillbaka och träffa människor jag till och med jobbat med förut och som varit med och varit väldigt stöttande tidigare! Cirkeln sluts!” När hon reflekterar över hur arbetet i styrelsen kommer se ut är hon både nyfiken, peppad och ödmjuk.

“Det är inte bara att jag kommer bidra med min kunskap utan jag kommer också lära mig jättemycket. Bolagen Sting Bioeconomy jobbar med är ju superspännande, ofta jobbar de inom områden som jag ser att jag kan lära mig mycket mer om, exempelvis det internationella fokuset, och det ser jag fram emot! Samtidigt kan jag guida mycket kring varumärke, kommunikation och strategi, där jag har en lång erfarenhet. Hur man ska tänka framåt, inom ramen för hållbarhetsområdet som ändå är ganska komplext.”

Sting Bioeconomys globala inriktning är något som lockat Sofia att ta på sig styrelseuppdraget. “Det är spännande att få inblick i det, för där har jag inte så mycket erfarenhet. Jag jobbar ju på ett väldigt svenskt bolag.” Sofia tar Melker of Sweden som ett exempel, och menar att det kul att se hur succén bolaget haft i Kanada verkligen visar hur vi i Sverige och Värmland är duktiga på hållbara material och har hittat något vi kan satsa på och bygga med internationellt. “Bolagen hålls inte i handen för mycket men man finns där, vi coachar! Drivkraften och viljan måste komma från bolagen, det tror jag är helt rätt och det gillade jag extra mycket med Sting Bioeconomy!”

Hon är också glad att regionen väljer att se värdet i, och satsa på hållbarhet. “De (regionen) prioriterar ju det här, och då känns det extra meningsfullt att få komma tillbaka lite.” För Sofia handlar hållbarhet om att alla måste dra sitt strå till stacken – politik och policy såväl som individuella handlingar i vardagen måste utföras med långsiktighet och smartness som ledord. “Man måste ju faktiskt lära sig, och det är inte så lätt. Så jag tänker också att hållbarhet handlar väldigt mycket om kunskap. /…/ Där har alla bolag stora som små ett ansvar att dels ha en hållbarhetsinriktning men också att vara tydliga med vad de gör och varför de gör det.”

Sofia bor med sin man och deras två söner August och Walter ute på Lidingö. En plats där de har lyxen att kunna bo nära natur samtidigt som de enkelt kan ta sig in till stan. Familjen har också sommarstuga 2 mil norr om Karlstad, där de spenderar mycket tid. ”Där har vi både vänner och familj och det är verkligen vårt smultronställe. Det är alltid härligt att komma hem!” understryker Sofia.

“Jag tycker Värmland är spännande för det är lite som ett land i landet. Och det märker jag ännu tydligare när jag bor här (i Stockholm). Det finns en enorm stolthet som jag känner som värmlänning. Vi har något unikt där både skogen och näringslivet spelar en stor roll. Det finns många företag som stöttar varandra. Jag gillar verkligen det! Det finns ett stort hjärta där som jag också gärna är en del av.”

Idrott spelar också en stor roll i familjen. Sofia har spelat både handboll och fotboll i Forshaga och hela familjen har ett stort idrottsintresse som håller i sig. Sofias pappa var elitidrottare, och både fotboll, alpint och hockey står ofta på i vardagsrummet hemma. “Min äldsta son Walter håller stenhårt på Färjestad. Och jag har redan köpt en Färjestadströja till August!” säger Sofia med ett stolt skratt. Hon tar också med sig synen på ledarskap från idrottsvärlden. “Det är en sak att vara chef och en helt annan sak att vara ledare, jag tror verkligen på coachande ledarskap.” Som styrelsemedlem vill Sofia ha samma förhållningssätt, både i dialog med styrelse eller potentiella dialoger med bolag.

“Entreprenörer är mina idoler verkligen. Förutom idrottsstjärnor så är det dem liksom! Jag brinner verkligen för entreprenörskap. Det är så viktigt i Sverige med fler företag och entreprenörer och att kunna stötta dem.” menar Sofia. “Jag respekterar och ser verkligen upp till dem som tar steget och startar bolag, och det är nog den största anledningen att jag ville ta på mig det här uppdraget. De behöver all support de kan få!” “Jag drömmer lite själv om att starta bolag men har inte fått tummen ur” säger Sofia efter ett tag, med något drömskt i blicken och ett snett leende. “Nån gång kanske, men jag har det lite för kul på ICA” avslutar hon. Vi är riktigt glada att ha henne med i styrelsen framåt, och ser fram emot få dra nytta av hennes långa och värdefulla erfarenhet och driv.

SENASTE NYHETER
Paper Province
Nästa generation dörrar

En dörr i papper! Hur hållbart låter det? Ecopals har utvecklat ett starkt och cirkulerbart material som kan ersätta traditionella skivmaterial i många olika produkter.

Nyhet
Startups och akademi i utvecklande samtal

Under tisdagen möttes forskare och startups inom området bioekonomi på Karlstad Innovation Park. Syftet var att föra samman forskning med startupbolag och skapa en plattform