Sting – en högteknologisk framgångssaga

Vår samarbetspartner Sting (Stockholm Innovation & Growth) är en inkubator i Stockholm som sedan 2002 har coachat över 300 högteknologiska avancerade startups. Vi ringde upp grundaren Pär Hedberg för att ta reda på hemligheten bakom deras framgång.

Du kanske har hört talas om Karma, Dreams och Sellpy? För några år sedan bestod bolagen bara av bra idéer, men idag är de välkända företag vars omtyckta mat-app, spar-app och sälj-app nog nästan finns i varenda mobil. Bakom företagen står stockholmsbaserade inkubatorn Sting. Sedan 2002 har de stöttat högteknologiska avancerade startups inom bland annat life science, energiteknik och digital hälsa och har idag en bred erfarenhetsbank med över 300 bolag på sitt cv.

Man kan kalla Sting för en högteknologisk framgångssaga. De har blivit utsedda till “the Best Accelerator in the Nordics” och har kallats “the Main Runway for Startups” i Stockholm. Förra året (2019) investerades det 823 miljoner i deras bolag i privat kapital och sedan starten 2002 har det investerats lite drygt 6 miljarder. Men likt bolagen de jobbar med blev inte Sting stort över en natt.

Ekosystem för nya teknikföretag

Pär Hedberg, grundare och VD på Sting, har sedan 1998 arbetat nationellt och internationellt med att utveckla nya teknikbaserade exportföretag, med allt från försäljning, finansiering och affärsutveckling. År 2001 fick blev han tillfrågad av Stiftelsen Electrum om han kunde ta fram en idé om hur man kunde öka antalet nystartade teknikföretag i Kista. En fråga som skulle visa sig bana väg för en riktig framgångssaga.

– Samma år reste jag runt i världen och tittade på vad man gjort i andra länder. Bland annat till Israel, England, Holland, Schweiz och USA. Jag presenterade sedan ett förslag till stiftelsen om att bygga upp ett ekosystem för nya teknikföretag. Begreppet startup fanns inte då.

Och så blev det. Januari 2002 började Pär sakta bygga upp Sting, helt på egen hand. Första året coachade han två, tre bolag varav ett av dem – Yantsi Technologies, fortfarande finns kvar idag. Konceptet att bygga upp ett ekosystem för nya teknikbolag visade sig vara lyckat och 2004 etablerades Sting även i centrala Stockholm. Idag har inkubatorn 16 anställda.

”Jag har slutat att ha uppfattning om vilka som kommer bli framgångsrika”

Varje år utvärderar Sting 400–500 startups som söker till deras program, men bara ett fåtal får chansen att komma med. När bolagen kommer till Sting är de oftast högst tre personer utan varken färdiga produkter eller kunder. Vanligtvis tar det närmare fem, sex år innan man vet om det blir något av dem.

– Jag har slutat att ha uppfattning om vilka som kommer bli framgångsrika, man vet inte vilka som kommer lyckas eller inte. Ibland är det de man minst tror på som lyckas, och tvärtom. Det enda jag vet är att det tar ganska lång tid. Av 300 bolag är det inte mer än 20 procent som blir stora bolag.

Tillsammans har Stings bolag idag 2755 anställda, men bolagen har även en multiplikatoreffekt. Ofta tillkommer två till tre personer per företag bestående av underleverantörer och konsulter.

Sting Bioeconomy samarbetar med Sting sedan 2018, hur känns det?

– Vi har ingen ambition att expandera utanför där vi är, men när den här frågan kom upp tyckte jag den var otroligt intressant. Det finns väldigt få branscher som är så specifika och tydliga och där man kan göra något nationellt och internationellt som inom bioekonomiområdet. I Värmland har man en fantastisk möjlighet med tanke på närheten till de stora skogsföretagen och skogsindustrin.

Vad händer med Sting framöver?

– Vi har aldrig ändrat kursen radikalt. Vi har gjort i stort sett samma sak hela tiden och försökt vara väldigt bra på det. Vi har ingen ambition att ändra utan fortsätter som vi gör. Vi filar och småtrimmar hela tiden men vi kommer inte ändra inriktning. Målet är att få ut 30 nya tillväxtföretag om året.

Vi är mycket stolta över att ha Sting som vår samarbetspartner och önskar de ett stort lycka till på sin framtida resa!

Läs mer om Sting här.

SENASTE NYHETER
Nyhet
En lyckad 10:e upplaga av A-match

Igår firade vi den 10:e upplagan av investerarforumet A-match. Vilken dag vi hade. Eventet ägde rum på trivsamma Värmlands Museum, där vi inledde med lunch

Nyhet
Fibu vinner Packnorth Award 2024

Fibu AB har utsetts till vinnare av Packnorth Award i kategorin Smart and Intelligent Packaging Packnorth Award är den största förpackningstävlingen i Norden och i