Tillsammans gör de planeten lite bättre

Loop Factory är företaget som med sina cirkulära lösningar vill göra planeten lite bättre. Nu ska de få hjälp av Sting Bioeconomy för att strategiskt utveckla företaget till att bli en internationellt ledande aktör för cirkulära innovationer.

I en ljus industrilokal i Varberg sitter en samling människor med unik kompetens, bland annat från skogsindustrin och som alla har ett gemensamt mål: att göra planeten lite bättre. Visionen är enkel – förverkliga idéer inom förnyelsebara och återvunna material.

Loop Factory vill hjälpa andra att hitta hållbara lösningar och cirkulära flöden i sina processer för att bli mer hållbara. Företagets unika kompetens är att arbeta tillämpat med innovationer och med en djup förståelse kring industrialisering. I företagets labb utvecklas och testas nya koncept för framtidens hållbara produkter och material.

Fokus är att kunna erbjuda företag en helhet från idé till realisering. Men de vill också skapa nya framgångsrika företag med nya produkter. Något som för dem kommer naturligt, menar företagets initiativtagare Anna Altner. Genom att hjälpa andra får de ny inspiration till vad som saknas i världen.

 Ska vi lyckas med att göra förändringar för nästa generation så måste man ju jobba med miljöfrågor.

The Loop Factory grundades 2014 och är ett litet bolag men med kapacitet att växa. Anna Altner är grundare och huvudägare men ser gärna fler partners in i bolaget. Anna är i grunden civilingenjör i kemiteknik, är uppvuxen i en entreprenörsfamilj och har fått en bred skolning inom bland annat skogsindustrin från produktion till innovativ affärsutveckling. För henne är miljöfrågan en självklarhet.

– Ska vi lyckas med att göra förändringar för nästa generation så måste man ju jobba med miljöfrågor idag. För mig är det självklart att kunna verka genom teknik, eftersom jag har den bakgrunden.

Anna menar att vi inte har råd att låta det ta tio år att realisera nya lösningar utan vi måste kunna agera snabbt och jobba mer effektivt. Loop Factory jobbar tillämpat med en förståelse för vad som krävs för att realisera innovationer.

– Där har vi en jättefördel som ett litet och snabbfotat bolag. Sitter man på visionen så ska vi vara en idéfabrik som ska vara duktiga på att ta saker till verkligheten.

Och resurser har de. Förutom att The Loop Factory har ett eget labb som gör det enkelt att teknikutveckla, har de även det kanske allra viktigaste; en förståelse från industrin. Här jobbar man mycket med att kunna tillämpa och praktiskt utveckla saker.

– Vi vet vilka partners man ska ta in från idé till realisering. I Sverige är vi väldigt duktiga på forskning och utveckling, men det krävs också personer som är duktiga på att ta innovationen till nästa steg.

Yangi – en ny teknik för cellulosabaserade förpackningar

Förutom att arbeta med kunders utmaningar driver The Loop Factory även egna projekt, där Yangi är en satsning som är redo för att ta steget till kommersialisering. Yangi är en förpackningsteknik som gör det möjligt att ta fram cellulosaförpackningar från pappersmassa, med minimala mängder vatten. Ett hållbart alternativ till dagens plastförpackningar. Efter att ha jobbat med material och teknikutveckling är de nu redo att söka partners för att kommersialisera tekniken på riktigt.

– Vi vill vara en snabbfotad innovationspartner. Nu vill vi få hjälp så att vi kan ta tillvara på det vi har på bästa möjliga sätt. Hur ska vi få bolaget att utvecklas framåt, hur kapitaliserar vi det här sen, hur gör vi och vart ska den? Sting Bioeconomy känns intressant tycker vi, de jobbar precis i det området som vi verkar inom.

Vi hälsar Loop Factory varmt välkomna till Sting Bioeconomy!

Besök deras hemsida här

SENASTE NYHETER
Karlstads Universitet
Cirkulär bioekonomi är ett innovationsekosystem 

Vid konferensen BioEco Valley Summit, som arrangerades av Karlstad universitet, Pro2BE, i samverkan med PaperProvince, Region Värmland och Sting BioEconomy, träffades forskare och näringsliv för