Bowter – mer än bara en båt

Bowter är en avancerad hållbar uthyrningsplattform vars syfte är att ge fler möjlighet att ta sig ut på vattnet i ’egen’ båt. Den 15 september står de på scen på investerareventet A-match med hopp om att attrahera kapital för att expandera.

Arvikabaserade Bowter, med Jonas Ulveseth och Joakim Spetsmark bakom rodret (ratten!), är inte bara en elektrisk båt som du hyr med mobilen. Företagets uthyrningsplattform inkluderar även en hyr- och låsfunktion genom en app, automatisk solcellsladdning och övervakning. Och målgruppen? Alla, oavsett tidigare båtvana.

– Vi vill sänka tröskeln för folk att ta sig ut i en båt. Man måste inte ha råd med en egen, ha båtvana eller kunna läsa krångliga sjökort. Med Bowter behöver du bara ladda ner en app. Och innan du hoppar i båten får du genom appen lära dig lite sjövett och en enkel karta. Superenkelt. Båten är gjord för lugna vatten där tanken är att man inte ska åka så långt. Man kanske bara vill åka båt för att bada. Och det ska vem som helst kunna uppleva, säger Jonas Ulveseth.

Då uthyrningen sker via appen behövs ingen personal och i utvecklingen har fokus lagts på att hitta en kostnadseffektiv produktion, delvis genom att återanvända istället för att köpa nytt.

Båten är eldriven med automatisk solcellsladdning.

Miljödriven affärsidé

Att jobba med miljövänliga metoder är en del av bolagets affärsidé. Förutom att de förespråkar delningsekonomi och använder solcellsteknologi, jobbar de även tätt ihop med RISE och testbädden The Wood Region, som utvecklar prototyper med 3D-teknologi och träbaserad biokomposit. Målet är att 3D-printa båtarna i trämjöl. I framtiden kanske kunderna även kan 3D-printa sin egen drömbåt, menar Jonas.

Under ett år har företaget gått från prototyp till fullskalig produktion med många nöjda kunder. Och nu är de redo att expandera. Idag har de en uthyrningsbåt i Arvika och en i Västervik, men förfrågningarna har redan börjat trilla in från norr till söder. Nästa steg är att kunna tillgodose det växande behovet.

– Vi har gjort en pilot på en plats där solen lyser som sämst. Nu är vi redo att existera även i solrika städer. På A-match söker vi investering för att kunna producera och växa i en snabbare takt. Vi vill även knyta kontakter och få in mer kompetens i bolaget. Snart har vi ordrar på hundratalet båtar och då gäller det att kunna gasa. 

A-match äger rum 15 september kl. 13.00 – fysiskt för pitchande bolag och digitalt för investerare.

Bakom arrangemanget står Almi Värmland, Almi Invest, Karlstads universitet, Sting Bioeconomy och Nordea.

Läs mer om företagen på https://www.amatch.org/amatch/foretag

SENASTE NYHETER
Nyhet
A-match Play lanserad

A-match är investerarforumet där du möts av väl förberedda företag som framför morgondagens affärsidéer med korta kärnfulla pitcher. Från och med den 17:e maj kan