Brasilianska Suzano söker nya samarbeten i Sverige – och Värmland

Att Värmland är en attraktiv plats när det kommer till att utveckla nya affärsidéer inom området bioekonomi råder det inga tvivel om. Ännu ett kvitto på det är den långväga gäst som nyligen besökte Karlstad Innovation Park, Paper Province och Sting Bioeconomy.

– Värmland offers a very specialized environment for the forestry-based sector and Sting Bioeconomy promotes a vibrant ecosystem for testing, prototyping and implementing ideas, accelerating the validation of new technologies and products for bioeconomy, säger Gisele Martins Fidelis, New Technologies Assessment Manager på Suzano.

Brasilianska Suzano är i dag den största producenten av papper och massa i Latinamerika och finns på plats i 80 länder runtom i världen. Under en Sverigeturné besökte de flera olika aktörer för att skapa sig en samlad bild över det svenska ekosystemet för startups och nya innovationer. Självklart tog de vägen förbi Värmland och Karlstad Innovation Park, där de fick veta mer om både Paper Province och Sting Bioeconomy. Besöket avrundades med en rundtur på en av Värmlands många testbäddar, som den här gången blev LignoCity vid Nordic Paper i Bäckhammar, där RISE berättade om verksamheten där.

– The idea was mapping the Swedish startups ecosystem, find opportunities of cooperation and/or investments in the field of bioeconomy and present Suzano as a relevant player that can provide international experiences for small enterprises with disruptive technologies, berättar Gisele.

Nytt samarbete – nya möjligheter

Sting Bioeconomy arbetar med bolag som har ambitionen att komma ut på internationell marknad. För att göra det krävs goda samarbeten utanför både läns- och landsgränsen.

– Vi är intresserad av att hitta samarbeten med andra länder, framför allt för att flera av våra bolag har stor nytta av det. Ett samarbete med Latinamerikas största pappers- och massa-producent ligger så klart högt upp på vår önskelista. Men det ligger även i deras intresse att få ta del av vad som händer här i Sverige eftersom vi ligger i framkant när det kommer till nya innovationer på området. Efter Giseles besök hos oss är jag ännu mer övertygad om att vi kan hitta ett gott samarbete, säger Sting Bioeconomys vd Victor Isaksen.

Och ett framtida samarbete mellan Sting Bioeconomy och brasilianska Suzano verkar inte ligga alltför långt bort i tiden.

– Suzano aims to be a corporate partner, bringing to Sting Bioeconomy different challenges and seeking to collaborate in the development of new products and solutions for the bioeconomy, säger Gisele.

SENASTE NYHETER
Nyhet
A-match Play lanserad

A-match är investerarforumet där du möts av väl förberedda företag som framför morgondagens affärsidéer med korta kärnfulla pitcher. Från och med den 17:e maj kan