Fernandi Innovation vänder livsmedelsförpackningar ut och in

Genom att tänka utanför boxen och vända ut och in – bokstavligt talat – på livsmedelsförpackningar har Fernandi Innovation skapat FERNANDIPAC™. En biobaserad, fossilfri, återvinningsbar och bionedbrytbar förpackningslösning för att minimera plastpartiklar i livsmedel. Nu ansluter sig bolaget till Sting Bioeconomy’s Growth Program.

– För mig började allting med en stark vision om att kunna paketera livsmedel utan att det kommer i kontakt med plast, säger Carl-Henric Fernandi, VD och grundare av Fernandi Innovation.

Den visionen har tagit Fernandi Innovation hela vägen till en patenterad förpackningslösning som i nuläget är fokuserad på livsmedelsindustrin, men där det finns stora möjligheter även i andra branscher.

– Vi vänder på materialet, i stället för att ha barriärerna mot livsmedlet så har vi det på utsidan. Tack vare att vi hittat en lösning med papper som är tätt och står emot olika livsmedel och tar lång tid att penetrera. Vi har designat ett material som är biobaserat till 98 procent, både återvinningsbart och bionedbrytbart. Samma funktionalitet uppnås utan att använda plast eftersom papprets inneboende egenskaper används som barriär, förklarar Carl-Henric Fernandi och fortsätter:

– Uppfinningen och materialsammansättning ger en fördel med en lättare förpackning och cirka 35 procent materialbesparing. Vidare kan upp till 65 procent av barriärmaterialet reduceras med bibehållna egenskaper. Detta gör att förpackningen blir kostnadseffektiv.

På vägen har samarbeten med bland annat Paper Province och Kalmar Science Park varit viktiga. Nu kliver Fernandi Innovation även in i Sting Bioeconomy’s Growth Program.

– Genom Sting Bioeconomy kommer vi få en viktig push med bland annat affärsrådgivning och tillgång till viktigt kontaktnät. Vi kommer även att få närmare kontakt med viktiga parter som varumärkesägare, skogsindustrin, materialtillverkare och andra relevanta företag som finns i Värmland. Det är ett naturligt steg att ta för oss, säger Carl-Henric Fernandi.

– Vi är mycket glada över att Fernandi Innovation vill jobba med oss och vi ser fram emot en spännande resa tillsammans. Det är en förpackningslösning med egenskaper som stämmer väl överens med våra visioner, säger Victor Isaksen, CEO, Sting Bioeconomy.

SENASTE NYHETER
Nyhet
A-match Play lanserad

A-match är investerarforumet där du möts av väl förberedda företag som framför morgondagens affärsidéer med korta kärnfulla pitcher. Från och med den 17:e maj kan