Fibu kan ersätta plast i skyddsmaterial

Fibu har tagit fram ett organiskt och hållbart skyddsmaterial – motsvarande polymerskum och bubbelplast – från träfibrer. Med sin produkt hoppas bolaget kunna minska en betydande mängd engångsplast i haven. Nu går bolaget med i Sting Bioeconomy.

Fibus produkt är ett cellulosabaserat skum tillverkat av träfibrer.

– Hela jorden är nedsmutsad av mikroplaster – i hav, luft och på marken. Nu är det dags att börja ta bort plasten, säger Clas Tegerstrand, försäljningschef på Fibu.

Startup-företaget Fibu har tagit fram ett cellulosabaserat skum tillverkat av träfibrer som kan användas som ersättning för plast i skyddsförpackningar och även andra ämnesområden som exempelvis filter och byggnadsmaterial.

Träfiberskummet är ett plastfritt monomaterial med hög stötdämpning och utmärkta fjädringsegenskaper och har en naturlig antistatisk effekt. Det kräver dessutom mindre träfiber än exempelvis Wellpack, vilket gör Fibus material både lättare och har potential att vara mer miljövänligt eftersom det går åt mindre träråvara jämfört med andra produkter på marknaden.

Fiberskummet kan även tillverkas av återvunnen cellulosa och lågkvalitetsfibrer som inte är lämpliga för exempelvis papperstillverkning, vilket gör att träråvaran kommer till användning på ett resurssmart sätt.

Åtta års forskning

Fibu startades av forskaren Majid Alimadadi. Det var vid Mittuniversitetet som han skrev sin doktorsavhandling inom massa- och pappersteknik med fokus på produktionsmetod och egenskaper hos tredimensionella fiberstrukturer. År 2018 beviljades han ekonomiskt stöd av Paper Province och pengarna användes till marknadsundersökningar för att kartlägga behovet av ett miljövänligt skyddsmaterial av förnybara råvaror. Det positiva resultatet fick honom att våga ta steget vidare.

– Trenden inom förpackningsvärlden går starkt mot hållbara material. Paper Province visade att man trodde på min idé, vilket gjorde att jag vågade ta steget att bli entreprenör istället för att bara vara forskare, säger Majid.

Redo för nästa steg

Gänget bakom Fibu.

Idag startar Fibu sin första produktionsanläggning i Hallstahammar som kan leverera produkten till tidiga kunder. Om fem år hoppas de vara en av huvudleverantörerna av miljövänliga förpackningsmaterial i världen. Och framtiden ser hoppfull ut. Redan idag har de dialog med stora kunder.

– Vi är nu i fas att ta in nya pengar. Den som vill investera i Fibu är välkommen att höra av sig. Vi behöver satsa inför nästa år då vi behöver utöka vår kapacitet mycket. Det finns en gigantisk marknad, efterfrågan och lagstiftning där alla vill gå ifrån plast.

SENASTE NYHETER
Nyhet
A-match Play lanserad

A-match är investerarforumet där du möts av väl förberedda företag som framför morgondagens affärsidéer med korta kärnfulla pitcher. Från och med den 17:e maj kan