Känd profil från skogsindustrin investerar i Wood Tube

Det var genom Sting Bioeconomy de möttes första gången, Wood Tube och affärsängeln Leif Brodén. Nu ingår de, tillsammans med Almi Invest, i ett samarbete med målet att göra byggindustrin grönare.

Det händer mycket för nystartade bolaget Wood Tube. För ett år sedan blev de ett av Sting Bioeconomys inkubatorbolag och sedan dess har deras lätta pappersreglar imponerat på både möbelindustrin, byggindustrin och investerare.

Wood Tube är startupen vars hållbara lättviktsreglar av pappersmassa släpper ut 14 gånger mindre koldioxidutsläpp än de idag vanligt förekommande reglarna av stål eller trä. En unik produkt som både förbättrar snickarnas arbetsmiljö och bidrar till ett mer hållbart byggande.

Investering av eftertraktad entreprenör och Almi Invest

Nyligen blev det klart att affärsängeln Leif Brodén och Almi Invest investerar i företaget. Investeringen innebär, förutom ökade produktionsmöjligheter, även att företaget kan genomföra större marknadstester med ett flertal kunder och för ett flertal olika produkter.

Leif Brodén är en mycket eftertraktad entreprenör och ett känt namn inom skogsindustrin med lång skogsindustriell bakgrund från Billerud AB, Korsnäs AB, Stora Enso och Södra Skogsägarna. Idag är han engagerad i en mängd olika startups och har som ägarstrategi att omgruppera och fokusera enbart på det som kan bidra till klimatnytta. Årligen utvärderar han ett 40-tal olika startups där han eftersöker enkelhet, värdeskapande, tillväxtpotential, klimatnytta men också lönsamhet.

– Wood Tube har en möjlighet att leverera på alla dessa områden. Baserat på genuin värmländsk industri och inte en finanshaj 20 mil bort. I like it a lot, säger Leif.

Hur kom du i kontakt med Wood Tube?

– Per Fredriksson på Sting Bioeconomy introducerade mig till Wood Tube Sweden AB och efter bra möten med Wood Tube så har Almi Invest och jag gått in med lika delar kapital för att möjliggöra ett storskaligt försök.

Varför valde du att investera i Wood Tube?

– Jag tror mycket på produkten; superstark, superlätt, helt organisk och med ett minimalt klimatavtryck och ett högt förädlingsvärde för den svenska skogen.

Vad kommer investeringen innebära för Wood Tube?

– Produkten är kanske enkel att förstå men marknadspotentialen är svårare att greppa då den teoretiskt är enorm. En hel del av “hemligheten” ligger i att bemästra produktionen på ett produktivt sätt. I de bästa av världar har vi egen lokal produktion under nästa år. Företaget söker nu lokaler i Värmland för denna tidsplan.

Perfekt kombination av investerare

Tobias Söderbom Olsson driver marknadsarbetet hos Wood Tube. Han tycker att Leif Brodén och Almi Invest kompletterar varandra perfekt.

– Almi Invest är stora aktörer och bidrar med ett stort nätverk, bra struktur och erfarenheter om hur framtida kapitaliseringsprocesser fungerar. Leif är ju ett känt namn inom skogsindustrin, med stor erfarenhet inom skog, entreprenörskap, att bygga bolag och industriella processer.

Hur känns det att Leif går in som investerare?

– Vi har letat efter en aktiv investerare med ett brett nätverk och relevant erfarenhet, så vi är väldigt glada för att det blir just Leif. Han har entreprenörsgrunden, han förstår utmaningarna man har i ett företag som växer och har en lång erfarenhet från skogsindustrin. Leif kan hjälpa oss att växa snabbare och att skala upp produktionen.

Läs mer om Wood Tube här.

SENASTE NYHETER
Nyhet
A-match Play lanserad

A-match är investerarforumet där du möts av väl förberedda företag som framför morgondagens affärsidéer med korta kärnfulla pitcher. Från och med den 17:e maj kan