Melker of Sweden tar klivet till Made in Sweden

På natursköna Rindö i Stockholms skärgård sätter nu Melker of Sweden igång produktionen av sina världskända kajaker i egen regi.
– Det här har varit drömmen och ambitionen sedan vi startade, ett viktigt steg i vår gröna omställning, säger Pelle Stafshede, CEO & Creative Director, Melker of Sweden.

Vidareutvecklat biobaserat material, snabb produktutveckling, effektiv kvalitetsproduktion och en strategisk partner. Det är några av delarna som gör att Melker of Sweden nu sätter igång produktion av sina kajaker på svensk mark.

– Det är ett viktigt steg för oss, inte minst eftersom vi jobbar mycket med forskning och utveckling, nu kan vi jobba mycket mer effektivt med att omsätta idéer i praktiken. Det är även betydande för att säkerställa kvalitet och en viktig faktor i vår totalt gröna omställning. I livscykelanalysen av våra produkter så spelar det också väldigt stor roll var tillverkningen ligger, säger Pelle Stafshede och fortsätter:

– Att frakta skrymmande produkter som kajaker över hela världen är ett stort bekymmer. Då vi skapar en modularitet i vår produktion kommer vi enklare kunna starta upp på fler platser i världen när underlaget på marknaden finns. Exempelvis i Nordamerika där vi är inne i en tillväxtfas just nu. För oss handlar det inte om att tillverka våra kajaker så billigt som möjligt i andra delar av världen, många gånger under högst tveksamma arbetsförhållanden och på bekostnad av vår planet. Vi satsar på att göra det hållbart, smart och effektivt där våra kunder finns, då är Rindö och Sverige en perfekt startpunkt för oss.

Där finns också en otroligt viktig pusselbit – nämligen en strategisk partner i Vaxholm Komposit.

– Vaxholm Komposit är erkända specialister på hela processen med att bygga högpresterande lättviktskonstruktioner – från koncept till färdig produkt – och skapar förutsättningarna för en modern och effektiv serieproduktion. Samtidigt bidrar vi med hög kompetens inom biobaserat material så det blir en bra match i samarbetet, säger Pelle Stafshede.

– Hela den marina industrin behöver gå mot ett mer biobaserat förhållningssätt i sin tillverkning. Därför känns det här strategiska samarbetet väldigt rätt i tiden. Melker har länge flyttat gränserna för vad som är möjlig att göra och det här är en mycket spännande resa vi inleder tillsammans. Nu ser vi fram emot att få paddla snygga, lätta och helt biobaserade kajaker tillverkade här på Rindö, säger Ulf Brändström, vd på Vaxholm Komposit.

Och ett stenkast bort från Vaxholm Komposits fabrik finns en vacker träbyggnad med handblåsta fönster och patina. Det gamla militärbiblioteket är som gjort för Melker of Sweden och det finns långt gångna planer på att förvärva byggnaden och där skapa Melkers transparent factory.

– Då har vi fortsatt kvar en närhet till Vaxholm Komposit och kan samtidigt bygga upp något eget, med stora visioner som är mycket mer än bara kajakproduktion, säger Pelle Stafshede.

Visioner som bland annat innefattar hållbar turism och platsutveckling. Ett upplevelsecenter med sin transparent factory som bjuder in kunder till att bli en del av produkten, möjlighet till att provpaddla direkt utanför dörren, lokala matupplevelser, övernattning och mycket mer.

Att Melker of Sweden nu blir Made in Sweden fullt ut är också startskottet för ett nytt kapitel, där bolaget nu öppnar upp för en nyemission om 20 miljoner kronor.

– Vi har många stora planer att sjösatta nu, egen produktion i Sverige, satsningen i Nordamerika och förvärv av en egen lokal. Vi har en solid affär i botten, vår tillväxtkurva går åt rätt håll och vi genererar vinst, så tidpunkten för att ta in nya investerare för att växla upp är helt rätt, säger Pelle Stafshede.

SENASTE NYHETER
Paper Province
Nästa generation dörrar

En dörr i papper! Hur hållbart låter det? Ecopals har utvecklat ett starkt och cirkulerbart material som kan ersätta traditionella skivmaterial i många olika produkter.

Nyhet
Startups och akademi i utvecklande samtal

Under tisdagen möttes forskare och startups inom området bioekonomi på Karlstad Innovation Park. Syftet var att föra samman forskning med startupbolag och skapa en plattform