Nästa generation dörrar

En dörr i papper! Hur hållbart låter det? Ecopals har utvecklat ett starkt och cirkulerbart material som kan ersätta traditionella skivmaterial i många olika produkter. Nu närmar sig bolaget marknaden med en dörr för inomhusbruk helt i papper. Prototyper har tagits fram tillsammans med Rottneros och Woodtube, med stöd av Vinnova och testats i dagligt bruk. Dörren är minst lika tålig som andra dörrar ­­– men mycket mer miljövänlig eftersom materialet är pappersbaserat, starkt och därmed inte behöver andra ramverk.

Ecopals skivor kan kallas nästa generations sandwich-konstruktion och är fyra gånger så starka som konkurrerande byggskivor, men samtidigt lättare. Det krävs betydligt mindre skogsråvara och mindre lim i skivorna. Detta gör att dörrar i Ecopals material är biologiskt nedbrytbara eftersom de är helt i papper, vilket gör dem till ett mer hållbart alternativ än många andra lösningar.

– Nu är vårt mål är att hitta samarbete med en dörrproducent för att nå större produktion och en snabb väg till marknad, säger Theodor Håkansson, VD för Ecopals.

Ecopals tittar också på andra användningsområden. Ett sikte har varit möbelmarknaden – för att bygga bord, bokhyllor, väggmoduler, bänkskivor etc. Men också byggbranschen, där pappersbaserade, starka och lätta skivmaterial kan ersätta både MDF-spånskivor och så kallad honeycomb-material. De skivor som Ecopals tar fram är en värmländsk kärlekshistoria: Ecopals har säte i Karlstad, pappersmassan till skivorna är från Rottneros bruk och görs från hållbart brukade skogar i närområdet. Man ser därför också gärna att skivorna kan bidra till mer produktion i närområdet.

SENASTE NYHETER
Nyhet
A-match Play lanserad

A-match är investerarforumet där du möts av väl förberedda företag som framför morgondagens affärsidéer med korta kärnfulla pitcher. Från och med den 17:e maj kan