Naturen har svaren

Vore det inte bra om vi kunde använda 3,8 miljarder år av utvecklingsarbete för att hitta nya lösningar på dagens utmaningar – det kan vi!

Och ibland är svaret på många frågor närmare än vi tror.

foto: Johannes Plenio
I sjätte avsnittet av Bioeco tittar vi närmare på biomimicry, ett sätt att lära av naturens lösningar. Visste du till exempel att dagens rotorblad på våra vindkraftverk inspirerats av knölvalens fenor och vilken sko har designats efter bergsgetens klövar?

I avsnittet pratar med New York-baserade företaget Nextloop. Med hjälp av biomimicry har de utvecklat en teknik som gör det möjligt att utnyttja vatten från atmosfäriska källor som regn, dimma och fuktighet. Tekniken gör det möjligt att odla i stadsmiljö.

Vi pratar även med Karolina Nätterlund från Region Jämtland som använt sig av biomimicry innan hon ens visste att det fanns ett ord som hette så.

Lyssna här.

Bonusavsnitt full intervju med Nexloop hittar du här.

Läs mer om Nexloop här.

SENASTE NYHETER
Paper Province
Nästa generation dörrar

En dörr i papper! Hur hållbart låter det? Ecopals har utvecklat ett starkt och cirkulerbart material som kan ersätta traditionella skivmaterial i många olika produkter.

Nyhet
Startups och akademi i utvecklande samtal

Under tisdagen möttes forskare och startups inom området bioekonomi på Karlstad Innovation Park. Syftet var att föra samman forskning med startupbolag och skapa en plattform