Per Fredriksson får företag att växa

En avgörande anledning till att Sting Bioeconomy nu är en framgångsrik internationell hub för affärsutveckling är vår konsult och affärsutvecklare Per Fredriksson. Här lär vi känna Per och hör hans tankar om att jobba med det man är bra på och att livet inte måste vara så linjärt.

Per Fredriksson är vår klarsynta och kommunikativa affärskonsult, ofta med ett brett leende på läpparna. Sedan studier till civilekonom har han skaffat sig en bred erfarenhet från det värmländska näringslivet, där fokus varit på utveckling, tillväxt och expansion – något han drivs av. Idag är han partner och seniorkonsult för Effect Management, där ett av uppdragen är för Sting Bioeconomy.

Startups och ekosystem

När Per såg att det fattades en internationell plattform för affärsutveckling av briljanta innovationer och affärsidéer inom bioekonomi, tog han hjälp och inspiration av den internationellt framgångsrika inkubatorn Sting i Stockholm. Sedan såg han till att en liknande plattform, fast med fokus på gröna innovationer, startades med utgångspunkt Värmland – i hjärtat av bioekonomin.

Per Fredriksson har varit med och etablerat Sting Bioeconomy.

– Vi startade diskussionen kring en affärsutvecklingshub inom bioekonomi, baserad på ingenjörskunnande i Sverige, kunskapen om skogen, entreprenörskap och kapital. Det var precis innan ”Greta-effekten” kom, så det var bra tajming. Idag har vi på Sting Bioeconomy väldigt bra förutsättningar att bidra till att stärka den svenska positionen internationellt inom de närmaste fem åren. 

Efter det har han varit med och etablerat innovationstävlingar, dotterbolag och strukturer som stärker ekosystemet inom bioekonomi – med målet att svensk biomassa ska användas smart för att långsiktigt rädda vår planet.

”Som konsult har jag möjligheten att välja”

Men Per har inte bara etablerat Sting Bioeconomy. Tack vare många års erfarenhet av att utveckla startupföretag jobbar han idag aktivt med att hjälpa några av affärshubens bolag med bland annat kapitalanskaffning och rekrytering. Han ser helt enkelt till att det händer saker.

– Man ska jobba med det man är bra på. Jag är bäst på att jobba med sådant som ska växa och utvecklas. Inte avvecklas, säger Per och ler stort.

Men den största drivkraften är framför allt att ha kul. Att jobba med roliga människor och att göra nytta för den han jobbar för.

– Som konsult har jag möjligheten att välja. Jag jobbar främst med folk som jag tycker är kul och grejer jag tycker är roligt att utveckla.

”Man måste våga ta sig tid”

Förutom att leda och utveckla vill Per ha en lika rik fritid – något han lärt sig prioritera med åren. En fotbollskarriär i unga år har lagt grunden för ett stort idrottsintresse idag där golf och flugfiske är inkluderat. Han gillar även att skriva och har avsatt tid för att skriva en skönlitterär bok – för sin egen skull och utan mål att någon ska läsa den, poängterar han med ett skratt. Men trots att han skriver på hobbynivå har han insett att om det ska bli bra så måste man ha disciplin och fokus.

– Grejen är att man måste våga ta sig tid. Allt måste inte vara så linjärt utan man kan faktiskt testa att blanda och ge lite, försöka unna sig lite tid att göra roliga saker redan innan man går i pension, och man behöver ju inte sluta jobba helt bara för att man är 65.

SENASTE NYHETER
Nyhet
A-match Play lanserad

A-match är investerarforumet där du möts av väl förberedda företag som framför morgondagens affärsidéer med korta kärnfulla pitcher. Från och med den 17:e maj kan