Startup Climate Action engagerade folk från 72 länder

År 2020 blev inte som någon tänkt sig och de flesta har fått ställa om till digitalt över en natt. Ett exempel på den digitala omställningens bidrag till något positivt är initiativet Startup Climate Action. Över tusen personer från 72 länder anmälde sig till den digitala plattformen för att lösa några av våra mest akuta klimatutmaningar.

En plattform som hjälper återförsäljare att bli mer hållbara, AI-lösningar för en renare planet och miljövänliga material och lösningar som gör transportindustrin grönare. Detta är bara några av hundratals idéer som strömmade in när Startup Climate Action i våras efterlyste innovativa lösningar på 13 utvalda klimatutmaningar, adresserade av lika många ’climate champions’ – tunga profiler av forskare, politiker, investerare och företagare.

Startup Climate Action är ett initiativ anordnat av vår samarbetspartner Sting Stockholm och Norrsken, sponsrat av Vinnova. Initiativet har som syfte att hitta en process för att få fram fler startups som jobbar med klimatutmaningar. Siffran 13 syftar till det globala hållbarhetsmålet nummer 13 – Climate Action.

Över 1000 engagemang från 72 länder

Evenemanget var planerat att hållas fysiskt i två lite mindre ’boot camps’, men på grund av covid-19 tvingades hela konceptet designas om till en digital plattform. En omställning som ledde till att det bildades tiodubbelt fler team än vad man först hoppats på. Av över 1000 anmälningar från 72 länder formerades nära 200 team. Av dessa team valdes 52 ut till nästa fas, ’Deep Dive’. I denna fas erbjöds teamen utökad affärscoaching och mentorskap och en exklusiv digital bootcamp under en dag bestående av workshops och inspirationsföreläsningar av högprofilerade klimatexperter och svenska startups inom hållbarhet.

”Pandemin har tvingat oss att bli mer nytänkande”

Efter ’Deep Dive’ kommer ytterligare 13 team att bli utvalda till ’Test Dive’, ett förinkubatorprogram där teamen får möjlighet att testa sin innovation mellan den 12 oktober och den 23 november. År 2021 kommer Sting att driva en ’Climate Action’-accelerator som ska ge ett skräddarsytt stöd till de mest lovande lagen som kommit fram ur initiativet.

Karin Ruiz, projektledare på Startup Climate Action, är positivt överraskad över resultatet.

– Corona var fördelaktigt på ett sätt. Pandemin har tvingat oss att bli mer nytänkande. På grund av det stora engagemanget har vi ständigt legat efter, men vi har hela tiden känt: ”Wow, det blev otroligt mycket mer bidrag än vi kunde tro.” Vi har case från hela världen och från hur många universitet som helst. Vi har lärt oss mycket mer än vi kunnat ana från början. Det känns väldigt spännande att vi har fått fram så otroligt många bra case och se vad som kommer ut ur denna process.

Sting har under många år jobbat inom sustaintech. Det som är nytt med Startup Climate Action är att initiativet är just utmaningsdrivet. Initiativet är ett pilotprojekt, men det är inte omöjligt att det kan återkomma på något sätt, beroende på finansiering.

Varför är det här initiativet viktigt?

– Vi tycker och tänker att Sverige har en väldigt stark position, både som ett ekosystem för entreprenörer och startups, men också inom klimat och miljö internationellt. Samtidigt tycker vi att vi ser för lite bolag inom det här området och att många av de bolag som startas kanske inte alltid jobbar med de största och viktigaste klimatutmaningarna. Av den anledningen har vi startat den här utmaningsdrivna approachen. Vi är ett initiativ för att ännu tydligare stärka Sveriges position som ledande att få fram nya startups som adresserar klimatutmaningar helt enkelt. Några av de här teamen kanske går vidare till Stings ordinarie program, men det viktiga är att verkligen rikta fokus på frågan och få snurr på processerna.

Vi ser fram emot att följa utvecklingen av Startup Climate Action och önskar de nya teamen ett stort lycka till framöver!

Läs mer om Startup Climate Action här.

SENASTE NYHETER
Nyhet
A-match Play lanserad

A-match är investerarforumet där du möts av väl förberedda företag som framför morgondagens affärsidéer med korta kärnfulla pitcher. Från och med den 17:e maj kan