Sting Bioeconomy satsar stort internationellt

Sting Bioeconomy satsar internationellt och ser ett stort intresse hos utländska bolag att verifiera sina produkter och tjänster i Sverige. 

Vi har påbörjat resan mot att skapa ett “Bioeco Valley” här i Sverige, säger vd Victor Isaksen. 

Sting Bioeconomy har sedan starten 2018 haft ett stort inflöde av innovativa startups med koppling till bioekonomi. Nu börjar intresset för både acceleratorn och Sverige bli stort även internationellt. 

– Sverige ligger i framkant när det gäller både intresset för hållbara produkter och innovationer från skogen. Det har gjort att fler företag börjar intressera sig för att komma hit och verifiera sina produkter ur både teknik- och marknadsperspektiv, innan de kan exportera. Det har vi fått tydliga exempel på när vi träffat utländska bolag, säger Victor. 

Under svensk-kanadensiska innovationsdagarna i Toronto anordnades en matchmaking mellan svenska startups och kanadensiska organisationer.

Stort intresse i Kanada och USA 

Under hösten har Sting Bioeconomy besökt Toronto i Kanada för de svensk-kanadensiska innovationsdagarna och bland annat anordnat en matchmaking mellan svenska startups och kanadensiska organisationer. Sting Bioeconomy har även tillsammans med bolaget Bowter medverkat på Forest Innovation Summit i Silicon Valley, USA. Intresset har varit överväldigande i båda länderna, menar Victor. Bowter fick stort gehör för sina solcellsdrivna elbåtar och kommer nu satsa även i USA. Intresset var även stort hos startups som ville etablera sig i Sverige. 

– I USA till exempel finns otroligt många häftiga startups. Problemet är att de inte har tillräckligt många kunder som har fokus på hållbarhet. Men nu börjar intresset för hållbarhet och skogen att växa. Vi i Sverige har ett försprång och det ska vi utnyttja, säger Victor. 

Han menar att Sting Bioeconomy, tillsammans med partners som Paper Province, Lignocity och Karlstads universitet, har en unik möjlighet att bygga upp en liknande miljö som Silicon Valley för de som vill jobba inom bioekonomi. 

Sting Bioeconomy medverkade på Forest Innovation Summit i Silicon Valley, USA.

– Tack vare vårt försprång har vi en unik möjlighet att skapa förutsättningar för att många startups får växa till i Sverige. Det handlar inte enbart om bolag som har skogen i fokus. Vi blir en smältdegel där avancerad IT, AI och telekom möter skogen och naturen. 

Bioeco Valley – bioekonomins centrum finns i Sverige 

När startar resan mot ett Bioeco Valley? 

– Vi är på väg dit redan nu. Vi har så många spännande startups och större bolag här med unik teknik som många tittar på med nyfikna ögon. De ser att framtiden håller på att växa fram här. För att det ska bli så behöver vi stötta det. Exempelvis genom att låta bolag komma hit och verifiera sin teknik och hitta sina första kunder och investeringar. Sedan, när det är läge, kan vi exportera deras tjänster och produkter till resten av världen. Vi har redan visat på ett gott exempel genom Lixea – bolaget som flyttat från London till Värmland för att urskilja bland annat lignin och cellulosa ur biomassa. 

Victor är hemlighetsfull men kan avslöja att ytterligare ett engelskt och ett kanadensiskt bolag är på väg till Värmland för att etablera sig och göra samma resa som Lixea. Han avslutar: 

– Det är inte de stora företagen som kommer rädda världen, det är startups med i partnerskap med de stora företagen som kommer göra det.

SENASTE NYHETER
Paper Province
Nästa generation dörrar

En dörr i papper! Hur hållbart låter det? Ecopals har utvecklat ett starkt och cirkulerbart material som kan ersätta traditionella skivmaterial i många olika produkter.

Nyhet
Startups och akademi i utvecklande samtal

Under tisdagen möttes forskare och startups inom området bioekonomi på Karlstad Innovation Park. Syftet var att föra samman forskning med startupbolag och skapa en plattform