Sting Bioeconomys Julresumé

Ett händelserikt år har passerat och fyra nya bolag har kommit in i expansionsgänget – The Loop Factory, Happie Camp, ZiGrid och Richter Life Science Development. Mycket har hänt, men har DU koll? Var med i vår julresumé-frågesport där vi går igenom nyheter under det gånga året och tävla om fina Sting Bioeconomy-priser! Maila svaren till helena@stingbioeconomy.com. Vinnarna presenteras efter jul. Lycka till!

1. The Loop Factory är bolaget som med sina cirkulära lösningar vill göra planeten lite bättre. En produkt de nyligen tagit fram är Yangi. Men vad är Yangi?

 1. Kläder baserade på rester från gamla möbler
 2. En ny teknik för cellulosabaserade förpackningar
 3. Tandborstar från återvunnen mat
The Loop Factory, Varberg.

2. Happie Camp erbjuder en lite lyxigare ekologisk naturcamping för den moderna människan. Vart finns tälten idag?

 1. Arnön och Hagfors
 2. Hagfors och Torsby
 3. Arnön och Jäverön

3. Bright Day Graphene har utvecklat en unik process för att producera världens första miljövänliga grafen. Grafen är ett supermaterial som är både böj- och tänjbart och superstarkt. Men exakt hur starkt är det?

 1. 50 gånger starkare än stål
 2. 100 gånger starkare än stål
 3. 200 gånger starkare än stål

4. Melker of Sweden har sedan starten 2015 haft det högt uppsatta målet att helt och hållet förändra industrin inom vattensport och har med sina 3D-printade kajaker sedan dess hyllats och prisats av vattensportbranschen. Mycket är i rullning kring bolaget och det senaste är Melker Go. Men vad är det?

 1. En delningstjänst
 2. En abonnemangstjänst
 3. 3D-printade vattenskidor

5. Wood Tube är startupen vars hållbara lättviktsreglar av pappersmassa släpper ut betydligt mindre koldioxidutsläpp än de idag vanligt förekommande reglarna av stål eller trä. Men hur mycket mindre?

 1. 10 gånger mindre
 2. 12 gånger mindre
 3. 14 gånger mindre

6. ZiGrid är bolaget som på ett revolutionerande sätt utvinner el ur låggradig spillvärme från energiproduktion. Över 70 procent av all energi som produceras i världen idag försvinner som spillvärme. Energiförlusten motsvarar ungefär 130 gånger av all den energi som produceras i Sverige under ett år. En stor utmaning är svårigheten att ta tillvara på temperaturer under 100 grader. Hur låg temperatur klarar ZiGrid att utvinna el ifrån?

 1. 85 grader
 2. 65 grader
 3. 45 grader

7. MeCovers har tagit fram en innovativ undersökningskjol som ger patienten på en gynundersökning tillgång till en känsla av kontroll och en tryggare vårdupplevelse i en vanligtvis obekväm situation. Målet är att göra den blåa kjolen helt grön, men hur många procent återvinningsbar är den redan idag?

 1. 70 procent
 2. 80 procent
 3. 90 procent

Bonusfråga: Hur många träd finns det per person i världen?

Foto: Henric Forsell. Från vänster: Per Fredriksson, Camilla Persson, Britt Lööv, Marcus Elmer, Victor Isaksen, Helena Wannstedt

Ingen jul utan våra bästa jultips! Och givetvis med tema bioekonomi. Här delar vi i personalen med oss av våra bästa tips som du kan ägna dig åt under lediga dagar när du tröttnat på att äta knäck.

Victor (vd): David Attenborough är sannolikt vår bästa naturfilmare genom tiderna. Hans trygga och välkända röst och hans otroligt vackert skildrade iakttagelser, guidar oss från oro för var vi är på väg till hopp om att naturen alltid hittar sätt att överleva. Den stora frågan är kommer även människan att vara en del av den framtiden? Rekommenderas till hela familjen! Länk till filmen.

Helena (kommunikation): Mitt bästa tips inför ledigheten är att registrera dig på Biobord.eu. Det är en samlingsplattform inom området bioekonomi för länder inom Östersjöregionen. Här kan du registrera dig, skriva inlägg, nätverka, chatta, läsa om projekt och söka information inom ett specifikt område. Allt för att hålla dig uppdaterad och kunna vara en del i påskyndadet av en fossilfri värld!

Britt (verksamhetsutveckling): Det är svårt att hinna med allt man har tänkt sig i det vardagliga livet. Via olika kanaler kommer det löpande intressanta tips om artiklar, rapporter, filmer, poddar osv, som man ska kolla på senare! Mitt tips inför julen är att ta chansen att lyssna på några av podden Bioecos 30 avsnitt. Här intervjuas intressanta människor med fantastiska idéer och kunskaper inom vitt skilda områden, men de har ett gemensamt och det är kopplingen till bioekonomi. Spännande, lättsamt och lagomt långt. Missa inte det! Länk till podden.

Marcus (affärsutveckling): Det senaste året har samhället drabbats av en omfattande pandemi, men en annan farsot har på grund av klimatförändringarna härjat i våra skogar under flera år. Barkborren orsakar på vissa ställen en massdöd av historiska mått. I Tyskland har en volym motsvarande landets totala avverkning förstörts, och vissa markägare har tvingats se sina skogar vittra sönder som om en skogsbrand dragit fram. Ägna de lidande träden och markägarna en tanke, samla några barkbitar och gör det bästa av situationen i tider av social distansering och utomhusträffar och utmana dig själv och andra på barkbåtstävling. Att få bästa möjliga utseende, stabilitet och hastighet kan sysselsätta de flesta friluftsmänniskor, oavsett ålder. Jag tänker i alla fall sätta segel på en barkbåt, låta en kotte följa med på resan och sedan hoppas på att vinden för den och oss alla åt rätt håll in i nästa år!

Per (affärsutveckling): Använd julhelgen till reflektion och ledighet, var utomhus och andas. Fundera på vilket nytt beteende du kan bidra med i vardagen för att öka användningen av förnyelsebar råvara och samtidigt ersätta fossilt material/bränsle. Således: ”Tänk efter – lova dig själv – ändra på dig under 2021”. Det är mitt tips!

Camilla (ekonomi): Gå skogspromenader. Hållbart för både kropp, själ och planet!

Oskar (producent på podden Bioeco): Jag vill tipsa om Fossilfritt Flyg-podden till alla som vill få bra insyn i i de massiva förändringar som kommer att ske i flygbranschen under de kommande tio åren. Och så vill jag tipsa om podden This American Life, specifikt avsnittet som heter ”129 Cars”. Där har du en helt makalös podcast-timme framför dig. Kanske den bästa någonsin. Allt utspelar sig hos en bilhandlare som måste kränga 129 bilar på en månad för att gå jämnt ut, vilket får hela säljstyrkan att ta till alla tänkbara medel. Det ger en bra fingervisning om hur bilindustrin fungerar från insidan, och det är väl också bra att ha med sig i sin ryggsäck när man funderar på och diskuterar framtida fordonslösningar.

Oak: – Tänk att träd kan bli tyg!
Pine: – Skulle vi använda en stor julgran till textil så skulle det räcka till 200 klimatsmarta tomtebyxor! Så det tycker jag du ska göra under ledigheten!

God jul och gott nytt fossilfritt år önskar vi på Sting Bioeconomy!

SENASTE NYHETER
Paper Province
Nästa generation dörrar

En dörr i papper! Hur hållbart låter det? Ecopals har utvecklat ett starkt och cirkulerbart material som kan ersätta traditionella skivmaterial i många olika produkter.

Nyhet
Startups och akademi i utvecklande samtal

Under tisdagen möttes forskare och startups inom området bioekonomi på Karlstad Innovation Park. Syftet var att föra samman forskning med startupbolag och skapa en plattform