”Sverige vill bli det första fossilfria landet i världen”

Så lät det när Skogsindustriernas årliga event Forum för Bioekonomi kickade igång digitalt den 20 april 2021. Dagen bjöd på kunskap, framtidsspaningar, debatter och introduktion till smarta och hållbara hygienartiklar.

Sverige ligger i framkant när det gäller bioekonomi och innovation med målet att bli det första fossilfria landet i världen. Att skogen har en ovärderlig roll för att lyckas med det, var ett tydligt budskap under Skogsindustriernas event Forum för Bioekonomi – en del av Skogsnäringsveckan 2021, som sändes digitalt i veckan. Men det var också tydligt att skogen inte kan användas till allt, utan vi behöver göra kloka avvägningar för vad vi ska använda den till. Därför behövs smarta innovationer och ett cirkulärt tänk.

Forum för Bioekonomi är ett tillfälle då skogsnäringen, politiker och beslutsfattare diskuterar den cirkulära bioekonomins möjligheter och utmaningar. Samtliga av de tre hållbarhetsdimensionerna; den sociala, ekonomiska och den ekologiska, behövs för en hållbar utveckling. Med detta som utgångspunkt var årets fördjupningsämnen hållbar konsumtion och hållbart skogsbruk. Hur påverkas och bidrar företag, medborgare och beslutsfattare?

Värd för årets event var Skogsindustriernas vdViveka Beckeman och moderator var Anki Frécon. Dagen bjöd på många tunga talare, bland annat samhällsdebattören Maria Wetterstrand, näringsminister Ibrahim baylan och Jonas Carlehed, hållbarhetschef på IKEA Sverige.

Sofia Krigsman, Public Affairs Director på Essity, visar upp deras smarta blöja som berättar när det är dags att byta.

Cirkulärt möbelvaruhus och smart blöja

Under förmiddagen berättade Jonas Carlehed om IKEA’s stora cirkulära satsning. År 2030 ska alla IKEA’s produkter vara designade för ett cirkulärt liv och bestå av enbart förnybara eller återvunna material. De vill också hjälpa kunderna att förlänga livet på sina produkter samt vara en del i utvecklingen framåt mot en fossilfri värld. Och som främst i ledet inspirerar de många företag att följa samma bana.

Nytt för i år var möjligheten att under eftermiddagen välja ett fördjupningspass – antingen med fokus på hållbart skogsbruk eller hållbar konsumtion. I det senare passet berättade bland annat Timber on Top om fördelen med att bygga högt i trä i tätbebyggda områden. Vi fick också höra det ledande globala hygienföretaget Essity berätta om deras kirurgiska munskydd, pappershanddukar som går att återanvända åtta gånger, samt om deras digitala blöja som berättar när det är dags att byta.

Sammantaget var Forum för Bioekonomi ett lyckat event som vi hoppas inspirerar fler till ett cirkulärt och hållbart skogsbruk och företagande.

Läs mer eller ta del av sändningen av Forum för Bioekonomi här.

SENASTE NYHETER
Paper Province
Nästa generation dörrar

En dörr i papper! Hur hållbart låter det? Ecopals har utvecklat ett starkt och cirkulerbart material som kan ersätta traditionella skivmaterial i många olika produkter.

Nyhet
Startups och akademi i utvecklande samtal

Under tisdagen möttes forskare och startups inom området bioekonomi på Karlstad Innovation Park. Syftet var att föra samman forskning med startupbolag och skapa en plattform