Sweden Sustaintech Venture Day matchar investerare med framtidens bolag

Återvunna kläder, filterlösning i tvättmaskinen som renar haven från mikroplaster eller ett digitalt elbolag som låter dig köpa förnybar el direkt från producenten. Efter förra årets succé var det återigen dags för Sweden Sustaintech Venture Day som trots årets digitala form bekräftade att det är inom hållbarhet man vill investera 2021.

Det är tydligt att innovationer för att lösa klimatkrisen och miljöproblem står högt hos investerare år 2021. Sweden Sustaintech Venture Day är ett unikt tillfälle för Sveriges främsta innovationsbolag inom hållbarhet att möta svenska och internationella investerare och affärsänglar som vill investera i framtidens bolag.

Årets största mingelevenemang var, digitalt till trots, riktigt lyckat. Dagen startade med en rad internationella talare och en paneldebatt följt av runt 30 pitchande bolag utspridda i fyra digitala rum, för att avslutas med efterföljande mingel mellan bolag och investerare.

Magnus Rehn är en av grundarna till Sweden Sustaintech Venture Day

Tredje året i rad

Magnus Rehn, affärscoach på Sting i Stockholm, är en av grundarna av Sweden Sustaintech Venture Day som nu anordnades för tredje året i rad.

– Detta år hade vi en ambition att bredda arrangemanget nationellt i större utsträckning. I år tog vi även med ett antal andra inkubatorer som medpartner vilket gjorde att eventet kändes mer som en representation från hela Sverige än att bara vara Stockholmsbaserat. Bland dessa var Dalarna Science Park, Sting Bioeconomy – som täcker in en del av hållbarhetsområdet som vi är starka på, LEAD i Linköping/Norrköping, ABI i Luleå, Chalmers Ventures och MINC – Malmö inkubator.

Fler områden inom sustaintech idag

Urvalskriterierna för de pitchande företagen är att bolaget måste vara etablerade och ha en grundläggande verksamhet inom sustaintech (hållbar teknik oavsett bransch med någon typ av tekniska komponenter) och att det är ett snabbt växande företag som är skalbart. Med tre event bakom sig kan han se tydliga trender sedan start.

– En trend är att det tillkommer fler områden inom sustaintech, som till exempel jordbruk, mat, cirkulär ekonomi och att bioekonomi baserat på fossilfria komponenter blir mer och mer intressant. En annan trend som visade sig i år är att Sverige som land är mer framgångsrikt än andra länder när det gäller att skapa kommersiella företag inom den här branschen. Vi rankades tvåa i World Energy Councils trilemmaindex och ligger högt i innovationsindex internationellt.

Först nu är marknaden mogen

Mellan 2007-2012 var Magnus medgrundare till ett liknande event, Stockholm Cleantech Venture Day, men då var marknaden inte helt mogen än. Något den är idag.

– Många investerare var då inte intresserade av den här branschen för det tar lång tid innan bolagen lyfter. Därför krävs det ett uthålligt kapital av investerarna. Mer och mer kapital lockas till det här segmentet idag, vilket är en jättetydlig trend. Bolagen växer snabbare och det är tydligt att fler har lösningar inom hållbarhetsområdet. Sveriges bästa bolag sitter på lösningar som kan sänka koldioxidutsläppet med 1 gigaton, alltså 18 gånger mer än vad Sverige släpper ut per år, vilket är fantastiskt.

Bakom Sweden Sustaintech Venture Day står Energimyndigheten, Sting och Cleantech Scandinavia.

SENASTE NYHETER
Paper Province
Nästa generation dörrar

En dörr i papper! Hur hållbart låter det? Ecopals har utvecklat ett starkt och cirkulerbart material som kan ersätta traditionella skivmaterial i många olika produkter.

Nyhet
Startups och akademi i utvecklande samtal

Under tisdagen möttes forskare och startups inom området bioekonomi på Karlstad Innovation Park. Syftet var att föra samman forskning med startupbolag och skapa en plattform