Världens första 3D-printade och kaffesäckslaminerade SUP-bräda har nått vattnet

Med hjälp av biokompositmaterial på lokalt sågspån och gamla kaffesäckar har Melker of Sweden nått ännu en milstolpe. I dagarna togs de nämligen de första paddeltagen på en helt ny världsunik SUP-bräda.

I den nya SUP-bärdan används bland annat gamla kaffesäckar.

Melker of Sweden har sedan starten 2015 haft en vision om att kunna tillverka innovativa friluftsprodukter med så liten miljöpåverkan som möjligt. I år lanserade företaget ett nytt koncept där man använder lokala och biobaserade restmaterial, bland annat kaffesäckar från Löfbergs, för storskalig 3D-printning av kajaker, longboards och SUPar (ståbrädor för paddling). SUP-brädan var först ut.
– Vi premiärvisade faktiskt världens första 3D-printade och kaffesäckslaminerade SUP-bräda på PADDLEexpo i Nürnberg i helgen. Den väckte stort intresse, både idé- och designmässigt, säger Pelle Stafshede.

Vilket är nästa steg i utvecklingen av den här typen av produkter?

– Nu skall vi strukturellt optimera konstruktionen för att uppnå önskad vikt vs hållfasthet. Och slutföra designen, berättar Pelle Stafshede.

– Vi jobbar med det cirkulära i både stort och smått, och gärna tillsammans med andra. Extra kul att vara med på ett hörn när idén och drivkraften finns alldeles runt knuten, säger Anders Thorén, pressansvarig på Löfbergs och även en av dem som provat den nya SUP:en
foto: Melker of Sweden

Blev Årets Formbärare
Inte nog med sjösättningen av den nya SUP-brädan, för ett par dagar sedan stod det även klart att företaget tilldelats titeln Årets Formbärare i Värmland. Priset delas ut av Svensk Form över hela landet och går till personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region.

– Vår idé är att återvinna material för att skapa skräddarsydda produkter i ett helt cirkulärt ekosystem. Utan att göra avkall på vare sig produktegenskaper eller design. Det här priset är ett bevis på att vi lyckats, säger Pelle.

Den som är nyfiken på Melker of Swedens design och produkter är välkommen till Melkers Showroom i Magasin 2 på Bryggudden i Karlstad, granne med Löfbergs kaffeskrapa.

Läs mer om Melker of Sweden här.

SENASTE NYHETER
Nyhet
A-match Play lanserad

A-match är investerarforumet där du möts av väl förberedda företag som framför morgondagens affärsidéer med korta kärnfulla pitcher. Från och med den 17:e maj kan